Inbjudan till pressträff: Åtal i Skaraborg för synnerligen grovt narkotikabrott på Darknet

Publicerad: 2020-10-12 10:29:35

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten bjuder in till pressträff onsdagen den 14 oktober kl 13 i Skövde i samband med att åklagaren avser att väcka åtal i Skaraborgs tingsrätt mot två personer för synnerligen grovt narkotikabrott i bland annat Skövde och Halmstad. Det handlar om att narkotika och läkemedel sålts på olika näthandelssajter på Darknet.

- De tilltalade har varit frihetsberövade sedan den 5 mars 2020. Under utredningen har det konstaterats att narkotika och läkemedel har sålts till stora delar av Sverige, men även i många fall till köpare i andra länder så som USA, Australien och Japan. Många köpare har också kunnat identifieras, säger kammaråklagare Sofia Karlsson vid åklagarkammaren i Skövde.

- Ärendet rör sig om sammanlagt 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om minst 7 623 167 kronor, allt sedan 2016 fram till våren 2020. Försäljning och administration har inledningsvis skett från en bostad i Halmstad och därefter från en lägenhet i centrala Skövde, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Utredningsarbetet har skett i nära samarbete med olika specialiteter inom polisen.

- Polisen i Skaraborg har under hösten arbetat med två stora ärenden där personer köpt narkotika på nätet. I dag är det skrämmande lätt att köpa olagliga droger via internet, säger Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen i polisområde Skaraborg.

Tid, plats och anmälan

Plats
Skatteverkets konferenslokal, Skolgatan 1, vid Skövde Polishus.

Tid
Onsdag den 14 oktober kl 13.

Anmälan
Anmäl dig senast i morgon tisdag den 13 oktober kl. 15 till [email protected].
Ange namn och för vilken redaktion du arbetar. Ta med presslegitimation eller liknande handling.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 945–20.

Stämningsansökan delas ut i pappersform i ett ex per anmäld redaktion på pressträffen.

Det finns möjlighet till enskilda intervjuer efter pressträffens avslut.

Huvudförhandling i Skaraborgs tingsrätt är planerad att starta den 23 oktober.

Nästa gång åklagaren är tillgänglig för media är efter sista förhandlingsdagen i slutet av vecka 45. Exakt datum och tid förmedlas i ett nytt pressmeddelande.

Kontakt

Anna Knöfel Magnusson, pressekreterare, Åklagarmyndigheten, 010 562 51 99.

Marlene Andersson Wikman, gruppchef verksamhetsstödgruppen, polisområde Skaraborg, region Väst, på 010-565 78 52, [email protected], Polismyndigheten.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20