Åtal för grova bedrägerier i Lagan, Ljungby kommun

Publicerad: 2021-02-16 08:39:43

Åtal har i dag väckts mot två personer för bland annat ett stort antal grova bedrägerier i samband med bilaffärer. De har i sitt företag tagit emot bilar för vidareförsäljning, men de som lämnat in bilarna har inte fått några pengar. Åklagaren är tillgänglig för media.

En man som varit styrelseledamot i ett företag i Lagan åtalas för tio fall av grovt bedrägeri. I åtta av dessa är även en kvinnlig anställd i företaget åtalad för samma brott. Mannen åtalas därutöver för ett fall av bedrägeri av normalgraden samt penningtvätt.

Brottsupplägget består i att privatpersoner lämnat in sina dyrbara bilar, mestadels husbilar, till företaget för vidareförsäljning. Bilarna har sedan sålts av företaget, men de som lämnade in bilarna har inte fått betalt.

Händelserna inträffade under perioden augusti-oktober 2020. Mannen har varit häktad sedan den 30 oktober och kvinnan sedan den 17 november.

- Företaget registrerades den 24 juli och nästan omedelbart därefter påbörjades bedrägerierna. Jag menar att hela affärsidén var att inte betala för de bilar man tog emot för försäljning. Jag anser också att jag har tillräckliga bevis för att mannen och kvinnan i de allra flesta fall gjort detta tillsammans och i samförstånd, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö.

Målnummer i Växjö tingsrätt: B 5127-20.

 

 

Kontakt

Vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström, 010-562 63 65, tillgänglig i dag den 16 februari kl. 13-14.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20