Aktuella pressmeddelanden

2016

 • För närvarande går det inte att ringa till Åklagarmyndighetens växelnummer 010-562 50 00. Direktnummer till enskilda medarbetarefungerar dock som vanligt.

  Problemet beror på en avgrävd kabel och felavhjälpning pågår.

  Läs mer
 • I dag senast klockan 11 kommer kammaråklagare Patrik Tilly vid Åklagarkammaren i Borås att väcka åtal vid Borås tingsrätt avseende den så kallade skolinbrottsligan. Presskonferensen äger rum i dag, torsdag den 8 september klockan 13-14 i hörsalen i polishuset, Borås.

  Åtalet kommer att omfatta 35 fall av skolinbrott (grova stölder). Åtalet omfattar sex misstänkta personer varav fyra av dem är häktade. Gärningarna som ägt rum under vintern, våren och sommaren 2016 har, dels avsett betydande värden, dels inneburit synnerligen kännbar skada för de enskilda skolorna, dels varit av hänsynslös art då omfattande skadegörelse ägt rum i samband med inbrotten, dels inneburit en systematisk brottslig verksamhet. Skolor på följande orter har drabbats av de aktuella skolinbrotten: Borås, Svenljunga, Ljungby, Växjö, Emmaboda, Tranemo, Ronneby, Alvesta, Karlshamn, Halmstad, Nybro, Älmhult, Karlskrona, Jönköping, Tingsryd, Bromölla, Mölndal, Olofström samt Trondheim (Norge). Förundersökningen har varit omfattande och förundersökningsprotokollet är på cirka 2500 sidor. Huvudförhandlingen beräknas omfatta 12-14 förhandlingsdagar. Kammaråklagare Patrik Tilly samt personal från polisen kommer att närvara vid presskonferensen och kommer under angiven tid besvara frågor från media.Efter presskonferensen kommer åklagaren finnas tillgänglig för media på telefon mellan klockan 14-15 på telefonnummer 010-562 72 51. Borås tingsrätts målnummer: B 1341-16 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Chefsåklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren har i dag utfärdat ett strafföreläggande avseende rattfylleri mot tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic.

  Enligt gärningsbeskrivningen har hon den 11 augusti 2016 fört personbil på Öresundsförbindelsen vid Lernacken inom Malmö stad efter att ha förtärt alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hennes utandningsluft under eller efter färden uppgått till 0,10 milligram per liter. Straffet har bestämts till 40 dagsböter à1 000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-104814-16. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • En 18-årig man har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörskolan i Falköping den 4 juli i år.

  - Den misstänkte har begett sig till skolan medförandes bland annat ett hammarliknande föremål, brännbar vätska, en petflaska och tidningspapper, han har därefter med det hammarliknande föremålet gått runt skolan för att rekognosera, varpå han iordningsställt petflaskan med brännbar vätska och ihoprullat tidningspapper och antänt denna, säger extra åklagare Berit Andreasson. - Ett vittne har iakttagit händelsen och filmat delar av den med sin mobiltelefon och den misstänkte har troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. Som bevis finns även fotografier av petflaskan med innehåll samt ett par tomma bensinflaskor som fanns kvar på platsen då räddningstjänsten kom dit. Personen som nu åtalas är även misstänkt för en fullbordad mordbrand på förskolan Urd i Falköping den 2 augusti i år. I den delen fortgår förundersökningen och polis och åklagare avvaktar resultat från teknisk analys från Nationellt forensiskt centrum. Tingsrättens målnummer: B 1772-16 KontaktExtra åklagare Berit Andreasson finns tillgänglig i dag klockan 12-13 på telefon 010-562 52 40 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Eftersom det nu kommer många frågor från media om utvecklingen i Assangeärendet bjuds media in till en pressträff för att få en uppdatering.

  På plats finns överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen och chefsåklagare Ingrid Isgren. Pressträffen äger rum onsdag den 7 september klockan 14 - 15.30 i pressrummet, polishuset, ingång Norra Agnegatan 33-37 vid Polishusparken. Observera att endast ackrediterade journalister får komma in. Anmäl dig till [email protected] senast tisdag den 6 september klockan 12. Platserna är begränsade. Tolk finns från svenska till engelska. För ytterligare information om ärendet, gå in på https://www.aklagare.se/nyheter-press/for-media/assangearendet/ Kontakt: Annika Collin, pressansvarig 010-562 50 15 Presstjänsten 010-562 50 20 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Häktningsförhandlingarna kommer äga rum klockan 16 (den 18-årige mannen) respektive klockan 17 (den 41-åriga kvinnan).

  Kammaråklagare Jessica Wenna kommer finnas tillgänglig i tingsrätten efter förhandlingarna för kommentarer, men kommer inte ha möjlighet att ge några längre, enskilda intervjuer. Åklagaren kommer inte ha möjlighet att finnas tillgänglig på telefon. Målnummer i tingsrätten: B 3570-16. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Häktningsförhandlingar i Arbogaärendet

  Åklagare har lämnat in häktningsframställningar för de två misstänkta i Arbogaärendet. De båda misstänkta, en 41-årig kvinna och en 18-årig man begärs häktade på sannolika skäl för mord och mordförsök. Häktningsförhandlingar kommer att ske i Västmanlands tingsrätt i dag fredag.

  Läs mer

  Åklagare har lämnat in häktningsframställningar för de två misstänkta i Arbogaärendet. De båda misstänkta, en 41-årig kvinna och en 18-årig man begärs häktade på sannolika skäl för mord och mordförsök. Häktningsförhandlingar kommer att ske i Västmanlands tingsrätt i dag fredag.

  Tiden för häktningsförhandlingarna är ännu ej fastställda. Kammaråklagare Jessica Wenna kommer finnas tillgänglig i tingsrätten efter förhandlingarna för kommentarer, men kommer inte ha möjlighet att ge några längre, enskilda intervjuer. Målnummer i tingsrätten: B 3570-16. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Uppdatering av läget i Arbogaärende

  Den 41-åringa kvinna och den 18-årige man som tidigare varit skäligen misstänkta för mord och mordförsök i Arboga greps igår kväll i Norge. De är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för brotten.

  Läs mer

  Den 41-åringa kvinna och den 18-årige man som tidigare varit skäligen misstänkta för mord och mordförsök i Arboga greps igår kväll i Norge. De är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för brotten.

  De misstänkta har förts över till Sverige och omfattande förhör kommer att hållas med dem när de kommer till Västerås. -Utredningen av ärendet har fortsatt i full styrka efter det att de misstänkta släpptes på fri fot den 19 augusti. Utredningsarbetet har gett resultat och misstankegraden är numera sannolika skäl, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Jessica Wenna på Åklagarkammaren i Västerås. Exakt vad i utredningen som lett fram till de stärkta misstankarna kan åklagaren inte kommentera. Utredningen är i ett känsligt läge och åklagaren har inga ytterligare upplysningar att lämna i nuläget. Uppdatering kommer att ske i form av pressmeddelandeså snartåklagaren bedömer att ny information kan lämnas. Senast klockan 12 på lördag måste åklagaren ha tagit ställning till om de misstänkta ska begäras häktade eller inte.

  Läs mer
 • Åklagare vid Utvecklingscentrum Göteborg har idag inlett förundersökning angående ett dödsfall utanför Arboga 2015. Ärendet togs upp till granskning efter en begäran om överprövning.

  Polismyndigheten beslutade den 25 februari 2016 att inte inleda förundersökning om brott med anledning av ett inträffat dödsfall av en man. Ett försäkringsbolag begärde prövning av Polisens beslut och åklagare beslutade i juli i år att ärendet inte skulle granskas. Försäkringsbolaget begärde därefter prövning av åklagarens beslut och ärendet överlämnades till Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg. Överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg har idag måndag den 29 augusti beslutat att ändra Polismyndighetens beslut och att inleda förundersökning i ärendet. - Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg. Ärendet kommer nu att lämnas över till Åklagarkammaren i Västerås för vidare handläggning. Kontakt:Kammaråklagare Andreas Ekengren finns tillgänglig för media mellan klockan 13.00 och 14.30 idag, 010-562 64 99. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Två av tre häktade i mordärende i Norrköping

  Under fredagen har häktningsförhandlingar genomförts vid Norrköpings tingsrätt med de tre personer som suttit anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord i Klockaretorpet i Norrköping den 22 juni i år.

  Läs mer

  Under fredagen har häktningsförhandlingar genomförts vid Norrköpings tingsrätt med de tre personer som suttit anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord i Klockaretorpet i Norrköping den 22 juni i år.

  Norrköpings tingsrätt beslutade att häkta den misstänkte 45-årige mannen som på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska i detta fall vara väckt senast den 23 september.Tingsrätten beslutade även att häkta den 25-årige man som suttit anhållen. I det här fallet beslutade tingsrätten att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Åtal ska vara väckt senast den 9 september.När det gäller den misstänkta kvinnan så ansåg tingsrätten inte att det fanns tillräckliga skäl för häktning. -Kvinnan är dock fortfarande misstänkt för delaktighet i mordet, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Anna Hjorth.Den vidare utredningen av ärendet fortsätter nu med bland annat fler förhör, både med de misstänkta och med andra personer.Åklagaren har inga ytterligare upplysningar att lämna i nuläget. Uppdatering kommer att ske i form av pressmeddelande när åklagaren bedömer att ny information kan lämnas.Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >