En person åtalas för att ha inhämtat och spridit information om militära anläggningar

Publicerad: 2019-08-06 09:44:27

Åklagare har i dag åtalat en man från Göteborg misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Mannen misstänks ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt på olika platser i landet. Dessutom misstänks han för att ha spridit en del av informationen.

Från april 2013 till december 2017 misstänks den 41-åriga mannen ha bedrivit en omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.

- Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är systematiserad, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

Totalt handlar det om 36 skyddsobjekt och i två fall misstänks han ha spridit informationen vidare till en annan person.

– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri, säger Mats Ljungqvist.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 15669-17.

 

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig för media i dag kl. 13-15, 010-562 53 85.

 

Läs mer

Länk till information från Försvarsmakten.

 

 

 

Presstjänsten
010-562 50 20