Åtal väckt för flyktingspionage mot en häktad person

Publicerad: 2019-11-06 09:46:15

En 46 årig svensk-irakisk medborgare har i dag åtalats vid Stockholms tingsrätt för flyktingspionage. Åklagaren är tillgänglig för media.

Mannen åtalas för att under tiden april 2015 - februari 2019 ha insamlat personlig information om oppositionella iranier tillhörande folkgruppen ahwazier med uppsåt att förmedla uppgifterna till staten Iran.

- Jag har åtalat mannen för att under täckmantel av att företräda en arabisk nättidning bland annat ha fotograferat och filmat ahwaziska konferensdeltagare och demonstrationsdeltagare i Belgien, Nederländerna och Sverige. Dessutom påstås han ha infiltrerat ahwaziska nätforum på internet och därigenom kommit över oppositionella personers adresser och telefonnummer, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Mannen åtalas också för att vid hembesök ha fotograferat registreringsskyltar till bilar och inloggningsuppgifter till routrar. Åklagaren gör gällande att en del av uppgifterna har förmedlats till företrädare för iransk underrättelsetjänst via internet eller vid personliga sammanträffanden bland annat i Teheran. Den åtalade mannen nekar till brott.

Förundersökningsprotokollet som är relativt omfattande, cirka 1 700 sidor, är till viss del sekretessbelagt. Förundersökningen har bedrivits vid Riksenheten för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen.

Brottsrubricering: Olovlig underrättelseverksamhet mot person, grovt brott.

Förhandlingen i tingsrätten uppskattas pågå i nio dagar.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 2890-19.

Kontakt:
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström, är tillgänglig för media i dag onsdag kl. 13-15 på 010-562 53 85.

 

Presstjänsten

010-562 50 20