Åtal väckt i ärende om bland annat synnerligen grovt narkotikabrott på nätet

Publicerad: 2020-02-12 11:30:00

Fem personer har i dag åtalats vid Stockholms tingsrätt för bland annat grovt och synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt penningtvättsbrott kopplat till en narkotikahandelsplats på Darknet.

Den huvudmisstänkta i ärendet är frihetsberövad sedan september 2018. Polis och åklagare har utrett ärendet i över två år.

– Det är den huvudmisstänkta personen som har möjliggjort försäljningen i den digitala miljön och har inte haft med narkotikan att göra rent fysiskt. De övriga personernas roll har bland annat varit att hjälpa till med att tvätta pengar åt huvudmannen, säger Annika Wennerström, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten.

Den omfattande utredningen visar att omsättningen av försäljningen bestått av drygt 300 000 överlåtelser, huvudsakligen av narkotika. Omsättningen på marknadsplatsen har uppgått till närmare 350 miljoner kronor och den huvudmisstänkta har tjänat mer än 100 miljoner kronor på verksamheten.

– Vi har börjat från grunden, följt pengarna och samarbetat mycket effektivt med polisen både nationellt och internationellt. Att vi nu väcker åtal visar att ingen som handlar med droger går säker, inte heller på Darknet, säger Annika Wennerström. 

– Detta ärende är bara början. Informationen i utredningen kommer att ligga till grund för förundersökningar över hela landet mot enskilda säljare och köpare, säger Annika Wennerström.

Huvudförhandlingen startar den 2 mars i Stockholms tingsrätt och beräknas pågå ca 40 dagar.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 13010–18.

Fakta

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av internet som inte är avsedda för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra. På Darknet äger svarta affärer och annan olaglig handel rum.


 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20