Tre personer anhållna misstänkta för grovt fornminnesbrott

Publicerad: 2020-07-31 10:54:29

Åklagare har anhållit tre män på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön. De anhölls sent under torsdagen.

– De verkar ha ägnat sig åt vad som framstår som relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön, säger kammaråklagare Robert Knutsson som är förundersökningsledare på Åklagarkammaren i Kalmar.

Det var den 10 juli som Kustbevakningen vid en kontroll påträffade dykare som bärgat föremål från ett vrak utanför Öland. Vid en husrannsakan på torsdagen hittades en större mängd föremål som misstänks härröra från vrak klassade som fornminnen i Östersjön.

– Vi utredde inledningsvis beslaget från juli och efter bearbetning i nära samarbete med polisens nationella operativa avdelning har ärendet växt så pass att åklagare nu leder förundersökningen. Vi biträder åklagaren i det fortsatta arbetet, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Ett omfattande arbete inleds nu med att identifiera och analysera en större mängd beslag som gjorts. Framställan om offentlig försvarare är inlämnad till Kalmar tingsrätt och de misstänkta ska höras i närvaro av försvarare.

– Nu vidtar ett arbete med att kartlägga de misstänkta personernas förehavanden. Vi arbetar tillsammans med polisen och Kustbevakningen, som har tagit sin uppgift på största allvar och på ett mycket bra sätt hanterat frågan och tillsatt ordentliga resurser, säger Robert Knutsson.

Senast på söndag kl. 12 måste åklagaren begära personerna häktade eller släppa dem på fri fot.

Åklagaren har inte mer information att lämna i det här tidiga skedet av förundersökningen och är inte tillgänglig för media. När ny information finns kommer ett nytt pressmeddelande.

Fakta om fornminnesbrott

Fornminnesbrott innebär att det är förbjudet att med uppsåt eller oaktsamhet rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada fornlämningen.

Straffmaximum för grovt fornminnesbrott är fängelse i fyra år.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20