Två personer åtalas för att ha kränkt gravfriden vid Estonia

Publicerad: 2020-06-30 12:12:41

Två svenska medborgare åtalas i dag den 30 juni för brott mot Estonialagen. Personerna misstänks för att deltagit i undervattensverksamhet vid Estonias gravplats.

De två åtalade svenskarna ingick i ett filmteam som arbetade med en dokumentär om Estonia. I teamet ingick svenska, norska och tyska medborgare. I båtens besättning fanns tyska och polska medborgare.

- Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Estonia ligger på internationellt vatten, men för att skydda vraket finns det en speciallagstiftning baserat på ett avtal mellan flera Östersjöstater som Sverige har skrivit under.

- Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt

Det var i september 2019 som den tyska båten sänkte ner en dykrobot och filmade vid Estonia, Utöver Sverige har även Estland och Finland ratificerat lagen om gravfrid. Dock har inte Tyskland gjort det. I straffskalan för brottet finns böter och fängelse upp till två år.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 18677–19

Tingsrätten har ännu inte satt ut tid för huvudförhandling.

Det finns inget filmat material från undervattensverksamheten vid vraket att få ut från förundersökningen.

M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm.

Kontakt

Kammaråklagare Helene Gestrin är tillgänglig för kommentarer på telefon kl. 14-16 i dag tisdag på 010-562 58 06.

 

 

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20