Åtal i koppleriärende i Stockholm

Publicerad: 2020-09-01 09:59:02

En man och en kvinna har i dag åtalats för grovt koppleri. Mannen är anställd som polis i Stockholm. Utöver grovt koppleri åtalas kvinnan dessutom för grovt bokföringsbrott och mannen för medhjälp till grovt bokföringsbrott. De är båda häktade sedan den 20 maj i år. Åklagarna är tillgängliga för media i dag.

– Jag har åtalat paret för grovt koppleri eftersom de tillsammans och i samråd bedrivit en massagesalong i centrala Stockholm där de har främjat och utnyttjat att flera målsäganden har sålt sexuella tjänster mot ersättning. Jag menar att kvinnan har sett till att andra kvinnor varit där och sålt sexuella tjänster, säger chefsåklagare Per Nichols.

Enligt åtalet har paret fått in åtskilliga miljoner på verksamheten och de har tjänat pengar vid sidan av som de inte bokfört.

– Åtalet innefattar dels att paret har utnyttjat kvinnorna och tjänat pengar på deras sexförsäljning, dels har det varit allvarliga brister i bokföringen i verksamheten. Jag påstår att brottsvinsterna har uppgått till flera miljoner kronor under perioden. Endast en liten del av den beräknade totala försäljningen som bedöms till drygt 11 miljoner har tagits upp i redovisningen, säger Per Nichols.

Brotten ska ha pågått under tiden maj 2018 – maj 2020.

– Åtalet är ett resultat av ett utmärkt utfört spaningsarbete från polisens sida och att en av de utsatta kvinnorna gjorde en anmälan. Ärendet har utretts av utredare dels på avdelningen för särskilda utredningar, dels på människohandelssektionen inom Polismyndigheten, säger Per Nichols.

Mannen åtalas även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen samt dopningsbrott.

Beslut om polismannens fortsatta anställning fattas av Polismyndigheten.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 7869-20, avdelning 1

Kontakt

Chefsåklagare Per Nichols från Särskilda åklagarkammaren, 010-562 57 10 och kammaråklagare Eva Wintzell från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, 010-562 54 60, är tillgängliga för media i dag på telefon kl. 12-13.

Det finns också möjlighet att få en tid för en kort fysisk intervju direkt efter telefontiden. Kontakta i så fall presstjänsten i förväg för att boka tid för fysisk intervju.

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20