Uppdatering i utredning om våldsamt upplopp i Malmö

Publicerad: 2020-09-11 11:02:52

Åklagaren begär en person häktad för våldsamt upplopp och blåljussabotage under fredag den 28 augusti.

- Jag bedömer att det föreligger sannolika skäl att den person jag har begärt häktad har deltagit i det våldsamma upploppet. Han är även misstänkt för flera fall av blåljussabotage. Eftersom jag bedömer att det finns en risk att han fortsätter sin brottslighet och att han undanröjer bevis så begärs han häktad, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr som leder förundersökningen.

Sedan händelserna den 28 augusti i Malmö har polis och åklagare arbetat intensivt med att utreda vilka brott som begåtts och vem som kan misstänkas. Polisen arbetar med att dokumentera de ingripande polisernas berättelser samt de skador på personer och egendom som uppkommit. Utöver det finns ett omfattande filmmaterial att granska. Det finns för närvarande ett tiotal misstänkta. Polisen har börjat med förhör med de misstänkta.

Under veckan har ytterligare två personer varit anhållna men är nu försatta på fri fot. En person har hämtats till förhör och försatts på fri fot. Ytterligare personer kan komma att frihetsberövas om polis och åklagare bedömer att det behövs för att leda utredningen framåt.

Målnummer i Malmö tingsrätt:  B 9349-20. Det är tingsrätten som sätter ut tidpunkt för häktningsförhandlingen.

Åklagaren kan inte lämna mer information i det här skedet av utredningen. När ytterligare information finns lämnas det i ett pressmeddelande.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20