Förundersökning om grovt dataintrång utfört av rysk underrättelsetjänst nedlagd

Publicerad: 2021-04-13 10:45:51

Under perioden december 2017 till maj 2018 skedde upprepade fullbordade dataintrång mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Gärningarna är rubricerade som grovt dataintrång. I dag har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas.

Säkerhetspolisen i Sverige har under ledning av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål bedrivit en förundersökning som har varit inriktad mot att utreda vem eller vilka som har begått dataintrånget och i vilket syfte detta skett. Utredningen har samarbetat med flera utländska säkerhetstjänster.

– Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som via sitt 85:e center, också känt som enhet 26165, som har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer som bl.a. WADA och USADA samt mot Internationella fotbollförbundet FIFA, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Dataintrången har resulterat i att GRU kommit över svenska idrottares personliga uppgifter, bl.a. medicinska journaler.

– Informationen har publicerats offentligt och baserat på dessa uppgifter har även svensk media skrivit artiklar som överensstämmer med GRU:s narrativ att svartmåla idrottare och idrottsorganisationer i väst, säger Mats Ljungqvist.

– Mot bakgrund av att aktörerna agerar för en främmande makt, i detta fall Ryssland, gör vi bedömningen att förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas av de personer som misstänks ligga bakom intrånget. Därför har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen, avslutar Mats Ljungqvist.

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 11-13, 010-562 54 29.

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20