Åtal för våldsamt upplopp i Borås

Publicerad: 2021-12-03 13:06:54

Åklagaren har väckt åtal för våldsamt upplopp, grov misshandel och för ett fall av grovt brott mot knivlagen för händelser den 22 juni 2021 i en konfliktfylld situation utomhus på Norrby i Borås. Totalt är 14 personer åtalade i ärendet. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

– Oroligheterna på Norrby i juni i år grundar sig i en konflikt mellan två löst sammansatta grupper i området. Exakt vad som startade konflikten är svårt att säga. Min uppfattning är att alla misstänkta i det här åtalet tillhör samma sida i konflikten och är personer som av olika skäl är kända av polisen sedan tidigare, säger kammaråklagare Joel Pollnow.

Av de 14 åtalade är 11 personer misstänkta för våldsamt upplopp, varav tre personer även är misstänkta för grov misshandel och en för grovt brott mot knivlagen. Ytterligare tre personer är åtalade endast för grov misshandel. De misstänkta är mellan 15 och 53 år.

Utredningen visar att det våldsamma upploppet inträffar på Norrby tvärgata i Borås i ett skede när polisen försöker att lugna ned den oroliga stämningen och hålla olika grupperingar åtskilda. I folksamlingen går de nu misstänkta till gemensamt angrepp mot personer och egendom lite längre bort. Detta sker trots att poliser på plats försöker stoppa händelseutvecklingen.

Den grova misshandeln inträffar en stund senare på Östgötagatan i närheten av den första brottsplatsen. Det är en händelse där flera gärningsmän ger sig på en målsägande med slag och sparkar.

– Bevisningen i målet består framförallt av filmmaterial från polisens övervakningskameror samt dokumentation och vittnesmål från poliser om händelserna och det efterföljande arbetet med att identifiera misstänkta, säger Joel Pollnow.

– Det har varit ett omfattande arbete att granska, bedöma och sammanställa övervakningsfilmer för att kunna identifiera de misstänkta, säger Göran Arvidsson, polisens utredningsledare.

Målnummer i Borås tingsrätt: B 3055-21.

Kontakt

Kammaråklagare Joel Pollnow är tillgänglig för media i dag fredag 3 december kl. 14-15, 010-562 53 17.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20