Åtal för mord på assistent i Trollhättan

Publicerad: 2021-02-01 10:50:04

Åklagaren har åtalat en 42-årig kvinna misstänkt för att ha mördat en kollega den 4 september 2020. Kvinnan åtalas även för grov stöld, framkallande av fara för annan och bedrägeri. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Kvinnan och hennes manliga kollega arbetade i ett assistansbolag med att vårda en svårt funktionsnedsatt kvinna som behöver passning dygnet runt. Mannen mördades när han arbetade i lägenheten där brukaren, den funktionsnedsatta kvinnan, bor. Enligt chefsåklagare Daniel Edsbagge skedde mordet med en kniv eller annat vasst föremål.

– Jag menar att den nu åtalade kvinnan kom till lägenheten under natten och hade ihjäl sin kollega. Därefter tog hon brukarens plånbok och telefon och tog ut pengar från brukarens konto. I egenskap av anställd hade hon koden för att kunna genomföra transaktioner från kontot, säger Daniel Edsbagge.

Mordet uppdagades då morgonpersonal kom till lägenheten och fann sin kollega mördad. Samtidigt upptäcktes att brukarens plånbok och telefon saknades och att transaktioner skett från hennes konto. Brukaren har inga möjligheter att genomföra transaktioner på egen hand.

Den 42-åriga kvinnan är även åtalad för framkallande av fara för annan genom att ha ihjäl den som hade tillsyn över brukaren. Enligt läkare har det varit att utsatta brukaren för livsfara.

Kvinnan greps den 6 september och har varit häktad sedan den 10 september.

– Avgörande i bevisningen är att hon på lördagen efter gärningen slängde blodiga skor, strumpor och handskar på en återvinningscentral i Uddevalla. Det fångades på övervakningskamera och polisen fick tag i föremålen. En analys av NFC visar att blodet på föremålen kom från den mördade mannen i lägenheten. Kvinnan kunde därmed på ett avgörande sätt bindas till brotten, säger Daniel Edsbagge.

Målnummer i Vänersborgs tingsrätt: B 3725-20

Kontakt

Chefsåklagare Daniel Edsbagge är tillgänglig i dag måndag 1 februari kl. 13-15 på 010-562 70 50. Media som vill göra fysiska intervjuer är välkomna att ringa och boka tid för intervju utomhus.

Även kriminalinspektör från polisen, Claes Brovall, kommer att vara tillgänglig för media, 010-565 25 85.

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20