En person åtalas för spioneri

Publicerad: 2021-02-22 10:16:54

En 47-årig man har i dag åtalats för spioneri. Personen misstänks för att under flera år ha träffat en rysk diplomat i syfte att överlämna uppgifter till denne mot betalning. Utredningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

– Jag påstår att han som konsult på sina tidigare arbetsplatser har anskaffat material i syfte att överlämna det till främmande makt, i detta fall Ryssland. Att han har fått bra betalt visar vilket värde ryssarna har satt på hans uppgifter. I samband med att mannen greps vid ett möte med den ryske diplomaten kunde det dessutom konstateras att mannen precis fått 27 800 kronor av diplomaten, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Enligt åtalet har mannen olovligen överfört material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen. I syfte att dölja verksamheten från att loggas av it-systemet har han bland annat fotograferat av material från skärmen på sin arbetsdator.

Enligt åklagaren handlar det om brott som kan utgöra men för Sveriges säkerhet.

– Utredningen har lagt ned mycket tid på att förstå materialet för att kunna bedöma det ur perspektivet Sveriges säkerhet. Det är viktigt att understryka att det är Sverige som är målsägande och inte företagen. Skälet till detta är att han ursprungligen på sina arbetsplatser varit behörig att ta del av materialet i tjänsten. Ett spridande av sådana företagshemliga uppgifter som någon fått del av i sin tjänst är inte alltid straffbart i sig. Däremot kan det utgöra spioneri, säger Mats Ljungqvist.

Straffskalan för brottet spioneri är fängelse i högst 6 år.

– Jag menar att gärningen är allvarlig och att gärningen, för det fall mannen döms, har ett betydande straffvärde, avslutar Mats Ljungqvist.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 18657-20.

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig på telefon för media i dag fram till kl. 13.30,
010-562 54 29.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20