Två svenska män åtalade för omfattande narkotikasmuggling genom Europa

Publicerad: 2021-01-21 09:13:44

Åklagaren har i dag åtalat två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Männen misstänks ligga bakom organiserad smuggling av cannabis genom Europa. Narkotikan togs i beslag i Sverige den 15 februari förra året och är värd drygt 38 miljoner kronor i gatuledet.

Enligt åklagaren har de båda männen planerat och organiserat en omfattande narkotikaverksamhet bestående av förvärv, transport och överlåtelse av cannabis. Brotten har ägt rum mellan juni 2019 och februari 2020, då en transport gick från Spanien genom Europa med slutdestination Kungsängen norr om Stockholm.

De båda svenska männen greps vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i Sverige. Sedan dess har de varit frihetsberövade och är nu häktade i Sverige. I samband med tillslaget togs bland annat flera dyrbara klockor i beslag. Åklagaren begär att det beslaget ska förverkas eftersom det misstänks komma från brottslig verksamhet.

– Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen.

Ärendet har bedrivits på polisens utredningsenhet, nationella operativa avdelningen, och har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de som är högst upp i den kriminella organisationen.

- Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder. Nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet.

– Vi har fått mycket hjälp av andra europeiska länder, bland annat Spanien och Portugal, som starkt bidragit till att vi nu kan väcka åtal. Eurojust, som är EU:s rättsliga samarbetsorgan, har varit mycket behjälpliga under hela ärendet i samarbetet med andra länder, säger Sara Nilsson.

Målnummer i Attunda tingsrätt: B 2191-20.

En 25-årig man har tidigare dömts för att han tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt i deras målnummer B 8331-20.  

Kontakt

Kammaråklagare Sara Nilsson är tillgänglig för media i dag torsdag den 21 januari kl. 10-11.30 och 12-13, på 010-562 50 40. Hon är också tillgänglig för kortare fysiska intervjuer utomhus kl. 13.15-14.30 och vid behov efter kl 15 och framåt. De fysiska intervjuerna bokas på [email protected].

Polismyndigheten: Christer Nilsson, chef för utredningsenheten, Noa. Kontakt går via polisens nationella mediecenter, 010 56 391 70.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20