Åtal mot tidigare anställd på Bombardier för grovt givande av muta

Publicerad: 2021-06-09 10:56:32

Kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption har i dag väckt åtal mot en tidigare anställd vid bolaget Bombardier för grovt givande av muta. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag.

Det misstänkta brottet begicks i samband med en offentlig upphandling från 2013 som var avsedd att modernisera järnvägsnätet i Azerbajdzjan. Dagens åtal avser samma upphandling där det under 2017 väcktes åtal mot en person för grovt givande av muta.

Bombardier ingick ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen. Denna koppling var enligt åklagaren känd inom Bombardier.

– Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner US dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen, säger Staffan Edlund.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardiers säte i Stockholm.

– Han har varit informerad om vad som pågick med upphandlingen och trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunnat fullbordas, säger Staffan Edlund.

Åtalet har skickats in till Stockholms tingsrätt. Målnummer: B 9118-21.

Kontakt

Kammaråklagare Staffan Edlund, är tillgänglig på telefon för media i dag onsdag kl. 13-14 på 010-562 53 72.
 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20