Åtal för försök till mord i Vetlanda den 3 mars 2021

Publicerad: 2021-05-14 09:22:27

Åklagaren har i dag väckt åtal mot en man för försök till mord i sju fall i Vetlanda den 3 mars 2021. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

Den 3 mars runt klockan 15 inkom flera larmsamtal till polisen om att en man gått till attack med kniv mot ett antal personer i centrala Vetlanda. Ungefär 20 minuter efter första samtalet grep polisen en misstänkt gärningsman, som nu åtalas.

Sammanlagt sju män angreps på olika platser i centrala Vetlanda. Samtliga brottsoffer orsakades mycket allvarliga stickskador som krävt sjukhusvård. Tillståndet för fyra av dem var direkt livshotande.

Den misstänkta gärningsmannen är medborgare i Afghanistan och kom till Sverige 2016. Han bodde vid tidpunkten i Vetlanda.

– Den misstänkta gärningsmannen har i polisförhör haft diffusa minnesbilder från händelsen, men har tillstått att han attackerat i vart fall några personer med kniv. Någon rimlig eller närmare förklaring till sitt agerande har han inte kunnat lämna. Den misstänkta gärningsmannen har haft perioder av psykiskt dåligt mående som tilltagit i tiden före gärningen, säger kammaråklagare Adam Rullman, som lett förundersökningen tillsammans med kammaråklagare Martin Svensson.

– Inget har framkommit i utredningen som tyder på att gärningarna varit planerade. Det finns ingen koppling mellan brottsoffer och den misstänkta gärningsmannen. Allt tyder på att offren är slumpvis utvalda, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 431-21.

Eksjö tingsrätt kommer att hålla huvudförhandling i säkerhetssalen på Jönköpings tingsrätt med start den 21 maj och den väntas pågå i tre dagar.

Kontakt

Kammaråklagare Martin Svensson är tillgänglig på telefon för media i dag kl. 11–11.30 på 010-562 51 89.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20