Sex personer åtalade efter skjutningar i Gävle

Publicerad: 2021-03-08 10:43:47

Åklagaren har i dag väckt åtal mot sex personer mellan 17 och 28 år för flera våldsbrott i Gävle och Uppsala. Händelserna har kopplingar till kriminella nätverk. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag.

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle. Därutöver väcks också åtal för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olovlig befattning av falska pengar.

Sommaren 2020 skedde flera skjutningar i centrala Gävle. Det var en följd av en konflikt mellan två löst sammansatta nätverk i Gävle. Ett av nätverken som de nu åtalade tillhört har samarbetat med andra kriminella nätverk i Stockholm.

Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig telefonavlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering. Morden skulle ske i Borlänge, men polisen grep tre personer på E4:an norr om Uppsala och hindrade därmed ett allvarligt våldsdåd.

– Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner, säger kammaråklagare Joakim Johansson som har lett förundersökningen.

Fem av de misstänkta har varit häktade sedan gripandena i början och mitten av september. 17-åringen försattes på fri fot tidigt i utredningen, men har alltjämt varit misstänkt.

Under utredningen har polis och åklagare i Gävle samarbetat med kollegor i Stockholm och Uppsala.

– Att åtal nu väcks är främst resultatet av en stor arbetsinsats utförd av flera mycket engagerade och kompetenta medarbetare vid polisen kombinerat med ett lyckat samarbete inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Målnummer i Gävle tingsrätt: B 2507-20.

Huvudförhandlingen är planerad att starta den 18 mars och pågå i 20 dagar.

 

 

Kontakt

Kammaråklagare Joakim Johansson är tillgänglig på telefon i dag kl. 11-16, 010-562 68 41.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20