Åtal väckt för bl.a. människorov på Hällbyanstalten, Eskilstuna

Publicerad: 2021-10-21 10:07:52

I dag torsdag har åklagare väckt åtal mot två män som suttit häktade sedan i somras misstänkta på sannolika skäl för människorov på Hällbyanstalten i Eskilstuna den 21 juli 2021. Kammaråklagare Frida Hamberg är tillgänglig för media.

Åtalet omfattar förutom misstankar om människorov också misstanke om grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– De misstänkta männen barrikaderade sig i ett vaktrum på anstalten och höll under cirka nio timmar två från personalen som gisslan. Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger kammaråklagare Frida Hamberg.

Under utredningen har det framkommit att det funnits ett missnöje med förhållandena på Hällbyanstalten och att de båda intagna ville rymma därifrån.

– Männen har bl.a. krävt att få en helikopter att lämna anstalten med, men även pengar, kläder och pizza. När kraven inte till fullo uppfylldes släpptes gisslan och gärningsmännen gav upp. Gripandet gick sedan lugnt till, säger Frida Hamberg.

Åklagaren bedömer att huvudförhandlingen beräknas ta cirka fyra dagar. Då kommer flera ur personalstyrkan på Kriminalvården att höras som vittnen, men även poliser som varit på plats ska höras om händelsen.

Det är tingsrätten som bestämmer när huvudförhandlingen startar och datum är i nuläget inte bestämt.

Målnummer i Eskilstuna tingsrätt: B 2509-21.

Kontakt

Kammaråklagare Frida Hamberg är tillgänglig för media i dag kl.10.30-11.30 på
010-562 59 57.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20