Åtal för grova narkotikabrott i Solna, norr om Stockholm

Publicerad: 2021-09-17 13:36:22

Åklagaren har i dag fredag väckt åtal mot fyra personer för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till grov narkotikasmuggling. Åtalet är bland de första som delvis bygger på bevisning från den krypterade telefontjänsten Anom. Åklagaren är tillgänglig för media.

Den 1-15 mars 2021 misstänks en av de åtalade ha förvärvat 35 kg cannabisharts i syfte att överlåta den. En annan misstänkt  åtalas för att ha smugglat drygt 100 kg cannabisharts från Spanien och övriga personer för att på olika sätt ha hanterat narkotikan.

– Jag har bedömt att smugglingsbrottet är synnerligen grovt då det handlar om en särskilt stor mängd narkotika. Jag menar att de fyra åtalade dessutom verkade som ett led i en organiserad verksamhet med syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika, säger kammaråklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.
 
– När det gäller kunskap om brottslighetens omfattning och hur smugglingen har gått till har information som tillförts utredningen genom polisens internationella samarbete kring kommunikationstjänsten Anom varit mycket viktig. Vi har på så vis sett till att narkotikan aldrig kom ut på marknaden, säger Joakim Hall.

– Redan hösten 2020 fick vi information om appen Anom som gjorde att polisen kunde följa konversationer mellan personer som planerade att begå brott. Det handlade om såväl narkotikabrott som mordplaner. I det här ärendet har vi haft stor nytta av denna app, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Det är tingsrätten som sätter ut datum för när huvudförhandlingen startar.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 3041-21.

Kontakt

Kammaråklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare är tillgänglig för media i dag fredag kl. 14–14.30 på 010-562 56 67.

För intervjuer med Magnus Mowitz ring 010 564 05 55 (ingen tidsbegränsning). 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20