Man åtalad för mord på kvinna i Linköping

Publicerad: 2021-09-03 09:39:12

En 40-årig man åtalades i dag vid Linköpings tingsrätt för mord på en 44-årig kvinna på resecentrum i Linköping den 15 april i år. Mannen åtalas också för grovt olaga hot. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Mannen och kvinnan hade tidigare varit gifta och hade gemensamma barn. Enligt åtalet överfölls kvinnan bakifrån av mannen, som gav henne ett fyrtiotal knivhugg över stora delar av kroppen. Mannen hade planerat gärningen noggrant då han med kniv reste till Linköping där han väntade på kvinnan när hon klev av tåget.

– Det här är en tragisk och fruktansvärd händelse. Jag menar att vi har ett mycket gott bevisläge. Hela händelsen finns på övervakningsfilm och flera vittnen var också på plats när det hände, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson som är förundersökningsledare.

Mannen var kvar på resecentrum när polisen kom och han greps därför direkt.

En person som ingrep och försökte stoppa angreppet blev utsatt för grovt olaga hot enligt åklagaren.

– Flera personer försökte avbryta angreppet och en av dem blev utsatt för grovt olaga hot då 40-åringen gick mot honom med kniven och hotade honom, säger Malin Axelsson.
40-åringen förnekar brott, men han vidgår att det är han som syns på övervakningsfilmen från platsen.

Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Rättsmedicinalverket bedömer i sitt utlåtande att mannen inte har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han hade inte heller vid tiden för undersökningen en allvarlig psykisk störning.

Åklagaren planerar att rättegången kommer ta tre dagar. Fem vittnen kommer kallas till rätten.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 1656-21.

Kontakt

Vice chefsåklagare Malin Axelsson är tillgänglig för media på 010-562 58 14 kl. 13–14.30 i dag, fredag. Nästa tillfälle då åklagaren är tillgänglig för media är efter sista förhandlingsdagen i tingsrätten.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20