Åtal om stort vapenbrott i Lilla Edet, Västra Götaland

Publicerad: 2022-04-12 10:25:31

Åklagaren har i dag tisdag den 12 april åtalat fem personer vid Vänersborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, inbrottsstöld och grov stöld. Åklagare och polis är tillgängliga för media.

Fem män i åldrarna 20–30 år har i dag åtalats vid Vänersborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, inbrottsstöld och grov stöld på orter runt om i Västra Götaland. En av de tilltalade är norsk medborgare. 

– Vapenbrottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom innehavet avsett ett stort antal vapen, de har förvarats i ett fordon på allmän plats och flera av vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet eftersom de är kraftfulla. Gärningen har varit av särskilt farlig art då vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning, säger kammaråklagare Johan Udén, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

 – Efter en tids spaning av svensk och norsk polis lokaliserades en vapengömma i Västerlanda i Lilla Edets kommun. Gärningsmännen misstänks för att ha smugglat vapen, gömt dem och sålt dem vidare i kriminella kretsar runt om i Sverige. Utredningen har varit intensiv och är mycket omfattande, säger Göran Fredriksson, utredare vid polisen i Fyrbodal.

Fyra av de misstänkta männen har varit häktade sedan september 2021, den femte sedan januari i år. Samtliga förnekar brott.

– Det här är ett hårt slag mot den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten. En nyckel till framgång har varit ett mycket gott samarbete mellan norsk och svensk polis, åklagare samt mellan regionala och nationella resurser, säger Per Björkman, spaningsledare vid polisen i Fyrbodal.

Målnummer i Vänersborgs tingsrätt: B-3628-21.

 

Kontakt

Kammaråklagare Johan Udén är tillgänglig för media i dag kl. 13-13.30, 010-562 70 47.

Kriminalinspektör Göran Fredriksson på Polismyndigheten är tillgänglig för media kl. 13-16, 010-565 30 69.

Per Björkman, polisens spaningsledare i Fyrbodal är tillgänglig för media kl. 13-15 på tfn 114 14 (via växeln).

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20