Uppdatering efter upploppen i Linköping och Norrköping

Publicerad: 2022-04-20 11:20:28

Åklagare i Linköping har beslutat att begära två personer häktade misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskhelgens upplopp. I Norrköping begärs två personer häktade misstänkta för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Häktningsförhandlingar kommer att ske i Linköpings tingsrätt och Norrköpings tingsrätt. Det är respektive domstol som sätter ut tid för förhandlingarna.

Uppdatering: Häktningsförhandlingarna i Linköping startar kl. 13.

Uppdatering 2: Åklagare Eva Nemec Nordh har dragit tillbaka en av häktningsframställningarna som lämnats in och försatt personen på fri fot. Två personer begärs häktade.

Uppdatering 3: Häktningsförhandlingarna i Norrköping startar kl. 14.30 och 15.30.

De som begärs häktade i Linköping är män födda mellan 1999 och 2001. Dessa har varit aktiva genom att kasta sten mot polis och en av dem har även avlossat fyrverkerier mot polisen.

De två som begärs häktade i Norrköping är män födda 1993 respektive 2001. Enligt åklagaren har man kunnat identifiera de misstänkta och att dessa aktivt kastat sten mot polis.

Utredningen fortsätter med oförminskad styrka och polisen har ett stort arbete framför sig med att identifiera medverkande i upploppen. Utredningsåtgärder som vidtagits under tiden de misstänkta har suttit anhållna har omfattat bl.a. förhör, granskning av filmmaterial och annan bevissäkring. Misstankarna kvarstår för samtliga personer som varit frihetsberövade.

– Det är ett komplext material som nu ska gås igenom för polisen. Ambitionen är att identifiera fler personer som deltagit aktivt i upploppen för att så många som möjligt ska kunna lagföras. Att vi hävt anhållandet av ett antal unga som vi misstänker ha deltagit i upploppen beror på deras låga ålder. Utredningen mot dem kommer att fullföljas och om vi i ett senare skede bedömer att bevisningen räcker så kommer även den unga att lagföras, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt kommer att svara för att genomföra häktningsförhandlingarna i Norrköpings tingsrätt, häktningssalen i polishuset.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh kommer svara för häktningsförhandlingarna i Linköpings tingsrätt.

Åklagarna arbetar nu intensivt med utredningen och kan därför inte vara tillgängliga för media förrän efter det att häktningsförhandlingarna är avslutade. 

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 1676-22

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1278-22

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20