Åtal för upplopp i Navestad, Norrköping

Publicerad: 2022-08-05 09:42:08

En man född 1993 åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman för händelserna i Norrköping under påskhelgen.

Mannen greps i samband med händelserna och har därefter även identifierats på videofilmer. Han har varit häktad sedan den 20 april. Den tilltalade är hemmahörande i Norrköping.

– Jag bedömer sabotaget mot blåljusverksamhet som grovt eftersom det bland annat varit fråga om ett utdraget händelseförlopp och ett mycket omfattande våld mot poliserna på plats. Bevisläget är bra. Det finns bland annat filmer som tydligt visar att den tilltalade agerar aktivt genom till exempel stenkastning. Denna form av bevisning anser jag vara stark eftersom detta är en mer objektiv bevisning än exempelvis förhör med målsäganden och vittnen, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Polisens utredare kommenterar:

– Bevisningen är främst videomaterial där vi kunnat följa den misstänkte under stora delar förloppet. Där är vår bild att han kastar stenar vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut att även mana på andra att ta till våld, säger Henrik Eriksson, utredningsledare på polisen i ärendet.

Detta är det första åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare två personer är häktade misstänkta för brott under påskhelgen. Kammaråklagare Thomas Ramstedt bedömer att han kommer att väcka åtal även mot dessa två häktade i ett något senare skede.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1278-22.

 

Kontakt

Kammaråklagare Thomas Ramstedt är tillgänglig i dag kl. 12–13 på 010-562 58 82.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20