Tre personer åtalas för försök till mord i Linköping

Publicerad: 2022-01-20 09:10:35

Åtal har i dag väckts mot tre personer som misstänks för mordförsök den 15 september 2021 i stadsdelen Ryd i Linköping. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag.

Tre män i åldrarna 19-25 år åtalas för mordförsöket som skedde utomhus i Ryd den 15 september 2021. I samband med händelsen blev en man i 20-årsåldern skjuten i huvudet. Mannen klarade sig utan livshotande skador vilket åklagaren bedömer var en ren tillfällighet. De tre männen åtalas för att ha begått gärningen tillsammans och i samförstånd. Männen åtalas även för grovt olaga hot mot ytterligare en man som befann sig i närheten vid skjutningen.

– Vad gäller motiv till gärningen har vi inte kunnat dra några säkra slutsatser. Min uppfattning är dock att utredningen visat att inblandade personer rör sig i en miljö som kan kopplas till kriminella grupperingar, säger kammaråklagare Emma Högström som är förundersökningsledare.

Bevisningen består bland annat av en kortare film som säkrats efter att ett vittne filmat med sin mobiltelefon. Filmsekvensen har jämförts mot övervakningsfilmer som säkrats från Ryds centrum. Ett stort antal vittnesförhör har hållits under förundersökningen och ett relativt stort antal vittnen kommer att höras i samband med rättegången.

– Utredningen har bedrivits med noggrannhet och uthållighet. Nästa steg i processen är att låta tingsrätten pröva åtalet, avslutar kammaråklagare Emma Högström.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 3794-21.

Rättegången inleds preliminärt under vecka 5.

Kontakt

Emma Högström är tillgänglig för media i dag, torsdag, kl. 9.45-10.45.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20