En man åtalad för skjutolycka utanför Jönköping

Publicerad: 2022-05-16 12:20:46

Åklagaren har i dag åtalat en 74-årig man för djurplågeri och vållande till kroppsskada efter en skjutolycka utanför Jönköping den 7 februari i år. Åklagaren är tillgänglig för media.

Mannen trodde att han såg en räv från sitt bostadshus och öppnade sovrumsfönstret varifrån han avlossade skott med sitt jaktvapen. I själva verket var djuret en hund.

Även en kvinna och hennes dotter var på platsen. De var på promenad med hunden och hade stannat invid en åker för att fika.

– Hunden träffades av skottet och fick avlivas. Mamman blev träffad av splitter i foten och kulan gick igenom dotterns ena sko. Hon skadades inte, däremot fick mamman skador. De satt på sittunderlag i kanten av en åker medan hunden sprang lös i närheten, ungefär 170 meter från huset, säger kammaråklagare Emma Harrius som lett förundersökningen.

Flera brottsplatsundersökningar har genomförts där bland annat alternativa händelseförlopp har gåtts igenom och dokumenterats.

– Undersökningarna visar tydligt, menar jag, att det var väl synligt att det var två personer som satt i kanten av åkern. Kravet på jägare måste ställas högt vid jakt. Det är allvarliga risker som förknippas med jakt och en jägare måste därför kritiskt överväga vad det är för typ av djur som man har för avsikt att skjuta och förvissa sig om att det inte finns någon person i skottriktningen, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Målsägandens och den misstänktes berättelser går isär om hur det gått till. Mannen har jaktlicens och uppger att han trodde att det var en räv han sköt.

Målnummer i Jönköpings tingsrätt: B 582-22.

 

Kontakt

Kammaråklagare Emma Harrius är tillgänglig för media i dag måndag kl. 13-14, 010-562 52 08.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20