Två män åtalade för mord i Gävle

Publicerad: 2022-05-09 09:30:06

Två 20-åriga män har i dag åtalats för mord som inträffade natten till den 11 november 2021 då en 27-årig man sköts till döds med flera skott på Brunnsgatan i centrala Gävle. Enligt åklagaren har mordet skett i gängmiljö. De misstänkta har varit frihetsberövade sedan brottsdatumet. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag, måndag.

Utredningen visar att den 27-årig mannen jagats av två personer till fots innan skottlossningen sker. De misstänkta flydde sedan från platsen på varsin cykel.

– Utredningen talar för att bakgrunden till skjutningen är en konflikt mellan två kriminella nätverk i Gävle där målsäganden var en av ledargestalterna på den ena sidan medan de två åtalade männen kopplats till den andra sidan av konflikten. Polisens kännedom om konflikten och tidiga vittnesiakttagelser ledde till en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen. I hans bostad greps de båda männen ungefär en timme efter mordet, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson.

Bevisningen består av vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat, analyser av ammunition från brottsplatsen och kartläggning av de kriminella nätverken.

– Tack vare vittnesuppgifter har vi också cyklar som tagits i beslag och som utredningen visar användes vid brottet, säger Therese Stensson Jonsson.

Målnummer i Gävle tingsrätt: B 3622-21.

Huvudförhandlingen planeras att inledas den 23 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och beräknas pågå i sex dagar.

Kontakt

Kammaråklagare Therese Stensson Jonsson är tillgänglig för media på telefon i dag måndag kl.10.30-12 samt 13-14.30 på 010-562 68 55.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20