Åtal för synnerligen grovt narkotikabrott i bl.a. Skåne och Blekinge

Publicerad: 2022-11-29 11:11:36

Åklagaren har i dag åtalat 15 personer i ett mål där stora mängder amfetamin tillverkats och sålts i Sverige. Bevisningen består bland annat av de inblandades kommunikation via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

13 av de 15 åtalade är häktade. När polisen gjorde tillslag den 24 maj 2021 frihetsberövades sju personer och under utredningens gång har ytterligare sex häktats. Förundersökningen visar att amfetaminet har tillverkats i ett bostadshus i centrala Osby och i ett stall på Listerlandet i Blekinge. Det framställda amfetaminet har överlåtits till personer i Osby, Åhus, Kristianstad, Värmdö och i Norje, på Listerlandet. Flertalet av partierna togs i beslag direkt i samband med överlåtelserna. Köparna är hemmahörande i Kungsbacka, Värmdö och Helsingborg, där ytterligare narkotika påträffats.

– Det är en synnerligen omfattande tillverkning av amfetamin som skett på svensk mark. Vår uppfattning är att det var avsett för den svenska marknaden och spridning i missbrukarleden i Sverige, säger kammaråklagare Marie Reutne, som är förundersökningsledare.

Åtalet omfattar hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet på narkotikan som ingår i åtalet ligger på 82 miljoner kronor. Brottsperioden är från den 1 januari 2021 till den 24 maj 2021.

Tre personer åtalas också för grovt vapenbrott sedan polisen hittat vapen i samband med tillslagen. De fyra huvudmännen som kontrollerat verksamheten är häktade. De kommer från Kristianstad.

– Organisationens ledare har haft en grupp med människor under sig som har fått förtroendet att vara delaktiga i verksamheten som framställare av amfetaminet och för att hjälpa till vid försäljningen. Vi har ett gott bevisläge genom polisens spaningsarbete och då den brottsliga verksamheten finns dokumenterad genom de krypterade tjänsterna, säger kammaråklagare Helena Ljunggren, som också arbetat med förundersökningen.

Den resurskrävande utredningen har letts av polisen i polisområde Blekinge nordöstra Skåne.

– Utredningsarbetet har pågått i 1,5 år, säger Fredrik Liljeroos, chef för utredningssektionen. Det har varit väldigt många personer som arbetat för att föra utredningen i hamn. Vi har förutom egen personal haft hjälp av regionala och nationella utredare. Vi har också haft internationella kontakter i utredningen.

Målnummer i Kristianstad tingsrätt: B 1391-21.

Förhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen i Malmö. Åklagarna beräknar att den kommer att ta ungefär 50 dagar.


Kontakt

Förundersökningen är ett samarbete mellan tre kammaråklagare och vice chefsåklagare Eva Norberg. De tre kammaråklagarna är tillgängliga i dag den 29 november kl. 11-13.

Förundersökningsledare Marie Reutne, 010-562 64 24
Helena Ljunggren, 010-562 61 66
Henrik Steen, 010-562 54 40

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20