Förundersökning helt nedlagd i ett ärende där en känd svensk skådespelare förekommer

Publicerad: 2022-10-07 13:49:41

En svensk skådespelare anmäldes sommaren 2021 av en kvinna för våldtäkt som ska ha ägt rum i New York.

Skådespelaren hade dessförinnan anmält kvinnan för utpressning och en förundersökning om misstänkta brott inleddes. Något senare anmäldes skådespelaren för förtal av kvinnan på Instagram.

Kammaråklagaren Virpi Alajarva på Åklagarkammaren i Skövde beslutade den 30 maj 2022 att lägga ned förundersökningen om grovt förtal och försök till utpressning.

Under utredningen har förhör hållits med målsägande och ett flertal vittnen. Åklagaren har sökt och fått rättslig hjälp av U.S Department of Justice som har gett tillstånd att hålla förhör med dem som bor i USA. Dessa förhör har genomförts via länk. Den misstänkta personen har blivit delgiven misstanke och hörts därefter.

– Jag har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen om oaktsam våldtäkt eftersom det inte går att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott på det utredningsmaterial som föreligger. Min bedömning är att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger Virpi Alajarva.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 3074-21.

 

Kontakt

Kammaråklagare Virpi Alajarva, 010-562 71 38, är tillgänglig kl. 14-15 i dag den 7 oktober.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20