Åtal väckt för försök till mord och grov våldtäkt mot barn på Morö Backe, Skellefteå

Publicerad: 2022-09-30 10:08:56

I dag har åtal väckts mot en 15-årig pojke för försök till mord och grov våldtäkt på en 9-årig flicka i juli i år. Åklagaren är tillgänglig för media.

Det var den 7 juli i år som en svårt skadad flicka återfanns i ett skogsparti på Morö Backe. Misstankarna riktades tidigt i utredningen mot en ung pojke, som enligt registeruppgifter skulle vara född 2009. Pojken själv, och hans vårdnadshavare, uppgav däremot att han var fyllda 15 år. Åklagaren beslutade att en åldersbedömning av pojken skulle göras vid Rättsmedicinalverket. Resultatet av utförda medicinska undersökningar talar för att den undersökte har fyllt 15 år.

– Sammantaget menar jag att utredningen visar att pojken har uppnått straffmyndighetsåldern. Därför väcks nu åtal för brotten, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

Den 15-årige pojken har gjort vissa medgivanden i förhör. Vittnesförhör, brottsplatsundersökning och sakkunnigutlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum) utgör också delar av bevisningen.

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

Flickan har inte kunnat höras under förundersökningen på grund av sina svåra skador.

– Utöver mordförsök åtalar jag också pojken för grov våldtäkt mot barn. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han i samband med genomförandet använt sig av omfattande våld och har visat särskilt hänsynslöshet och råhet, säger Andreas Nyberg.

Målnummer i Skellefteå tingsrätt: B 769-22.

Rättegången beräknas pågå den 12-14 oktober och 17 oktober vid Skellefteå tingsrätt, och kommer sannolikt att hållas bakom stängda dörrar.

 

Kontakt

Kammaråklagare Andreas Nyberg är tillgänglig för media i dag fredag kl. 13-15 på 010-562 64 98. Om tv eller radio vill ha intervjuer på plats sker det utanför polishuset i Umeå efter kl. 15. Kontakta åklagaren under telefontiden för att bestämma tid.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20