Åtal om grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Norrköping, påsken 2022

Publicerad: 2023-01-19 10:23:16

Åklagaren har i dag väckt åtal mot tio ungdomar för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet på påskdagen förra året i Norrköping. Samtliga åtalade var mellan 15 och 17 år vid händelsen. Två av dem åtalas även för grovt våld mot tjänsteman.

– I likhet med våra tidigare åtal så är vår främsta bevisning ett omfattande filmmaterial som vi menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot poliser som utsattes för stor fara genom de åtalades hänsynslösa agerande, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt som är förundersökningsledare.

– Vi har i dag flera domar från både tingsrätt och hovrätt som rör de så kallade påskupploppen på olika orter i Sverige. Vi menar att dessa domar tydligt visar att de händelser som vi nu åtalar bör bedömas som grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger kammaråklagare Johanna Eriksson Gruselius.

Detta är det tredje åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare åtal mot minst tio misstänkta personer som har fyllt 18 år och som deltagit i påskupploppet i Norrköping bedöms väckas senare under våren.

Polis och åklagare valde tidigt att prioritera utredning av ungdomar som begått brott i samband med påskkravallerna i Navestad.

– Det är av yttersta vikt att ungdomsbrottslighet utreds skyndsamt. Det sänder signaler till ungdomar och samhället i övrigt om att det är förkastligt oavsett ålder, att hindra myndigheter i deras myndighetsutövning och att inte respektera våra demokratiska spelregler. Jag blev ledsen och bedrövad när jag såg hur vuxna människor sida vid sida med ungdomar försvårade blåljuspersonalens arbete med att upprätthålla ordning och släcka bränder, säger poliskommissarie Jan Staaf.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 3260-22.

Det är domstolen som beslutar när huvudförhandlingen ska genomföras. Dessa dagar är ännu inte fastställda. Mål som rör åtal mot ungdomar ska handläggas med förtur. Åtalet rör förhållandevis många personer och huvudförhandlingen förväntas därför bli omfattande.

Kontakt

Kammaråklagare Thomas Ramstedt är tillgänglig för media på 010-562 58 82 i dag kl. 11 – 12.

Poliskommissarie Jan Staaf är tillgänglig för media på 010-566 63 18 i dag från kl. 11.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20