Åtal väckt mot sju personer för grova vapenbrott i Eskilstuna

Publicerad: 2023-01-24 10:02:57

Åklagaren har i dag åtalat sju personer vid Eskilstuna tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

Den 20 augusti 2022 slog polisen till mot en misstänkt försäljning av vapen i centrala Eskilstuna. På platsen greps fem personer från Eskilstuna och Örebro och samtidigt togs två pistoler, ljuddämpare och ammunition i beslag. Strax därefter samma dag greps ännu en person när han försökte gömma undan ytterligare fyra pistoler med en större mängd ammunition, ljuddämpare och andra tillbehör i ett skogsparti utanför Eskilstuna. Därefter har flera vapen tagits i beslag.

Under utredningen har ytterligare personer kommit att misstänkas och nu åtalas sju män mellan 15 och 50 år för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

– Det är mycket glädjande att vi lyckats komma över ett relativt stort antal vapen som vi bedömer var tänkta att användas i den kriminella miljön i Eskilstuna och Örebro som under senare tid drabbats hårt av skjutvapenvåld, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson.

De misstänkta är hemmahörande i Eskilstuna, Örebro och Stockholm. En man i tjugoårsåldern åtalas för att ha innehaft och sålt minst 14 skjutvapen under 2022.

– Genom en längre spaningsinsats där polisen har vänt på ett stort antal stenar anser jag att vi nu har en bra bild av de åtalade männens olika roller och delaktighet. Bland annat finns det tydliga indikationer på att ett av de beslagtagna vapnen har använts vid ett mordförsök i Örebro i mars 2022, säger Nicklas Hjertonsson.

Målnummer i Eskilstuna tingsrätt: B 2680-22. 

Kontakt

Kammaråklagarna Nicklas Hjertonsson och Frida Hamberg medverkar i dag kl. 13 i en digital pressträff som Polismyndigheten arrangerar. För inloggningsuppgifter och anmälan till den mejla till [email protected] senast kl. 12 för inloggningsuppgifter samt instruktioner.

Efter pressträffen finns möjlighet till enskilda intervjuer. Kontakta åklagarna direkt i sådana fall.

Nicklas Hjertonsson, 010-562 67 77.

Frida Hamberg, 010-562 59 57.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20