Åtal väckt för våldtäktsförsök i Uddevalla 2013

Publicerad: 2023-07-27 14:03:34

En man har i dag häktats på sannolika skäl misstänkt för ett våldtäktsförsök i Uddevalla 2013. Han har tidigare varit häktad i sin utevaro och har nu förts till Sverige för rättegång.

Den åtalade mannen blev misstänkt för våldtäktsförsöket efter att ha topsats tidigare i år misstänkt för annat brott. Hans dna gav träff mot de spår på målsägandens kropp och kläder som säkrats under förundersökningen.

Åklagaren väckte åtal mot mannen den 21 juni. Därefter fick polisen kännedom om att mannen hade lämnat landet.

– Jag begärde därför den misstänkta mannen häktad i sin utevaro den 10 juli. Mannen greps sedan genom internationell hjälp den 12 juli och har nu förts till Sverige för rättegång, säger assistentåklagare Louise Larsson.

– Det här ärendet är ett exempel på att lagstiftningen som möjliggör topsning av misstänkta personer är ett viktigt hjälpmedel för att kunna utreda brott. Ärendet visar också att vi har ett fungerande internationellt samarbete med flera andra länder, vilket möjliggjort för oss att agera snabbt och gripa mannen med hjälp av utländska myndigheter, säger Louise Larsson.

Målnummer i Uddevalla tingsrätt: B 1210-23. Rättegången kommer att hållas den 31 juli.

Kontakt

Fredrik Brax, chef vid sektionen för Grova brott på Polisen Fyrbodal, är tillgänglig för media i dag torsdag på 010-565 25 14.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20