Föräldrapar åtalas för grova brott mot barn

Publicerad: 2023-11-09 08:38:42

Åklagare har i dag vid Lunds tingsrätt väckt åtal mot en 42-årig man och en 34-årig kvinna, misstänkta för bland annat synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter.

Flickan, som i dag är sju år gammal, kom till sjukhuset i Lund natten till julafton 2022, och var då i ett livshotande tillstånd efter att ha fått i sig ättikssprit. Föräldrarna häktades i februari i år för synnerligen grov misshandel, misstänkta för att ha förgiftat flickan med ättika, och har sedan dess varit frihetsberövade.

Nu åtalas de båda föräldrarna på totalt sju punkter: synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning. Föräldrarna nekar till brott.

Under samtliga punkter finns även yrkanden om så kallat garantansvar, för att de båda åtalade har underlåtit att ingripa för att skydda henne eller omgående se till att hon fick sjukvård för sina skador.

– Flickan har utsatts för allvarliga brott. Det har varit en väldigt omfattande utredning, och utifrån vad som framkommit av bland annat tekniska och medicinska undersökningar och av vad flickan själv har kunnat berätta anser jag att förundersökningen visar att det är de åtalade som har utsatt flickan för de här gärningarna. Flickan mår under omständigheterna väl och går nu i skolan, säger senior åklagare Ingegerd Jigin.

Tingsrättens målnummer: B 6683-22.

Åklagaren är inte tillgänglig för media. Nästa tillfälle åklagaren är tillgänglig för media är när dom har meddelats.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20