Åtal väckt för delaktighet i mord i köpcentrum i Malmö

Publicerad: 2023-10-17 08:00:00

Den 19 augusti förra året skedde en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. Åklagare har nu väckt åtal mot sju personer för delaktighet i mordet. I ärendet är en 16-årig pojke sedan tidigare dömd till sluten ungdomsvård för bl.a. mord.

De åtalade misstänks ha förmått pojken att utföra mordet, försett honom med bl.a. vapen och ammunition samt sett till att han haft tillgång till olika bostäder i Malmö under tiden före mordet. I samband med mordet skottskadades en kvinna och flera personer utsattes för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

– Utredningen visar att mordet planlagts under en längre tid och att flera personer varit delaktiga på olika sätt i brottet. Mordet har varit en ren avrättning och det sätt på vilket mordet genomförts har utsatt flera personer för livsfara, säger senior åklagare Michelle Stein.

Av de sju personerna som nu åtalas är fem män och två kvinnor. Två av männen åtalas för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och framkallande av fara för annan.

Tre av männen åtalas för medhjälp till mord, vållande till kroppsskada, grovt brott och framkallande av fara för annan. En av dessa män åtalas även för grovt skyddande av brottsling.

De två kvinnorna åtalas för medhjälp till mord.

Åtal har också väckts mot tre av personerna för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt narkotikabrott. Två av dem åtalas även för grova vapenbrott.

– De två kvinnorna som åtalas för grovt vapenbrott greps när de försökte städa undan saker förknippade med skytten från en av bostäderna han befunnit sig i tiden före mordet, säger senior åklagare Mårten Alvinsson.

När skytten greps framkom uppgifter som tydde på att han var på väg till en adress i Malmö, som polisen satte under bevakning. Till adressen kom efter en stund de två kvinnorna i en bil som de började lasta med väskor och kassar från ett närliggande hus.

Polisen ingrep och hittade drygt 20 kg sprängämne, en handgranat, en större mängd kokain och ett automatvapen med ammunition i bilen. Där fanns även kläder med DNA från skytten vilket tyder på att man försökt städa undan spåren efter honom.

I de misstänktas telefoner hittades flera filmer där en av kvinnorna poserar med vapen, däribland automatvapnet som hittades i bilen och en pistol som misstänks vara mordvapnet.

Huvudförhandlingen beräknas preliminärt starta under vecka 44.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22 och B 8580-22.

Tidigare pressmeddelanden i ärendet

Rättegång avslutad i Malmö

Åtal väckt för mord m.m. på köpcentret Emporia i Malmö

Kontakt

Senior åklagare Michelle Stein och senior åklagare Mårten Alvinsson är tillgängliga för media i dag tisdag 17 oktober kl. 9-11 på 010-562 69 07 respektive 010-562 60 65.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20