Åtal väckt för mord i Hjälstavikens naturreservat, Enköpings kommun

Publicerad: 2023-09-25 11:14:23

Åklagaren har idag väckt åtal mot fem personer för mord på en 26-årig man som i våras hittades död i Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

De fem personer som åtalas för mord är idag mellan 16 och 18 år, och är häktade. Två ytterligare personer, båda 17 år, åtalas också för penningtvättsbrott. En person åtalas också för övergrepp i rättssak.

– Det är ett mycket allvarligt och hänsynslöst brott. Målsäganden har befunnit sig i en väldigt utsatt position, de åtalade har varit i numerärt överläge och fört målsäganden till en avlägsen och avsides plats där han har bragts om livet, säger senior åklagare Moa Blomqvist.

Enligt åklagarna visar utredningen att fem som står åtalade för mord har begått gärningen med uppsåt, tillsammans och i samråd efter noggrann planering.

– Det har varit en mycket omfattande utredning och ett gediget arbete av polisen under utredningens gång. Bevisningen består bland annat av dna-spår, telefontömningar, vittnesuppgifter och fynd av målsägandens bankkort och andra tillhörigheter hos de misstänkta, säger senior åklagare och förundersökningsledare Lina Elfwing.

Eftersom det är unga misstänkta har det satt extra stor tidspress på utredningsarbetet.

– Unga misstänkta ska inte sitta frihetsberövade längre än nödvändigt, samtidigt som utredningen ska göras grundligt, säger Lina Elfwing.

Huvudförhandlingen startar preliminärt den 3 oktober och beräknas pågå i cirka 20 dagar.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 2770-23.

Nästa tillfälle som åklagarna är tillgängliga för media är när dom har meddelats.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20