Aktuella pressmeddelanden

 • Dom i mål om mord i Tollarp, Skåne

  I dag måndag kl. 14 meddelar Kristianstads tingsrätt dom i ärendet där en man står åtalad för mord på en kvinna som hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019.

  Läs mer

  I dag måndag kl. 14 meddelar Kristianstads tingsrätt dom i ärendet där en man står åtalad för mord på en kvinna som hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019.

  Målnummer i Kristianstads tingsrätt: B 2795-19. Kontakt Kammaråklagare Kristina Amilon är tillgänglig för media i dag kl.15.30-16 på 010 562 55 36.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Måndag den 25 januari inleds huvudförhandling i ett mål där två män står åtalade för kränkning av gravfriden för vraket av Estonia. Åklagaren är tillgänglig för media efter respektive förhandlingsdag.

  Förhandlingen är utsatt till 25-26 januari i Göteborgs tingsrätt. Tingsrättens målnummer: B 18677–19. Pressmeddelande när åtal väcktes.   Kontakt Kammaråklagare Helene Gestrin kommer att vara tillgänglig för kommentarer på plats i tingsrätten efter respektive förhandlingsdag och därefter på 010-562 58 06 i cirka en halvtimme.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Två personer som suttit anhållna misstänkta för mordet på en 78-årig man utanför Rödeby norr om Karlskrona begärs i dag häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

  Söndagen den 17 januari påträffades en man död i sitt hem i Lillö nordost om Rödeby utanför Karlskrona. En man och kvinna har sedan i måndags varit anhållna misstänkta för mord. De bägge misstänkta hämtades till förhör efter uppgifter som kom fram i den dörrknackning som gjordes under söndagskvällen. Efter förhör greps de och anhölls under natten till måndagen. Dödsorsaken är inte fastställd men mannen har utsatts för yttre våld. Kammaråklagare Hedvig Lundblad begär de två häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden. – Misstankarna mot de båda anhållna personerna grundas på uppgifter som framkommit i förhör samt genom spår och beslag, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Åklagarkammaren i Karlskrona. Målnummer i Blekinge tingsrätt: B 116-21. Häktningsförhandling sker vid Blekinge tingsrätt torsdagen den 21 januari. Det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandling.    Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagaren har i dag åtalat två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Männen misstänks ligga bakom organiserad smuggling av cannabis genom Europa. Narkotikan togs i beslag i Sverige den 15 februari förra året och är värd drygt 38 miljoner kronor i gatuledet.

  Enligt åklagaren har de båda männen planerat och organiserat en omfattande narkotikaverksamhet bestående av förvärv, transport och överlåtelse av cannabis. Brotten har ägt rum mellan juni 2019 och februari 2020, då en transport gick från Spanien genom Europa med slutdestination Kungsängen norr om Stockholm. De båda svenska männen greps vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i Sverige. Sedan dess har de varit frihetsberövade och är nu häktade i Sverige. I samband med tillslaget togs bland annat flera dyrbara klockor i beslag. Åklagaren begär att det beslaget ska förverkas eftersom det misstänks komma från brottslig verksamhet. – Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen. Ärendet har bedrivits på polisens utredningsenhet, nationella operativa avdelningen, och har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de som är högst upp i den kriminella organisationen. - Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder. Nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet. – Vi har fått mycket hjälp av andra europeiska länder, bland annat Spanien och Portugal, som starkt bidragit till att vi nu kan väcka åtal. Eurojust, som är EU:s rättsliga samarbetsorgan, har varit mycket behjälpliga under hela ärendet i samarbetet med andra länder, säger Sara Nilsson. Målnummer i Attunda tingsrätt: B 2191-20. En 25-årig man har tidigare dömts för att han tagit emot och hanterat narkotikan i Sverige. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt i deras målnummer B 8331-20.   Kontakt Kammaråklagare Sara Nilsson är tillgänglig för media i dag torsdag den 21 januari kl. 10-11.30 och 12-13, på 010-562 50 40. Hon är också tillgänglig för kortare fysiska intervjuer utomhus kl. 13.15-14.30 och vid behov efter kl 15 och framåt. De fysiska intervjuerna bokas på [email protected] Polismyndigheten: Christer Nilsson, chef för utredningsenheten, Noa. Kontakt går via polisens nationella mediecenter, 010 56 391 70.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal för grovt artskyddsbrott m.m.

  En man har åtalats vid Lunds tingsrätt för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon torsdag den 21 januari.

  Läs mer

  En man har åtalats vid Lunds tingsrätt för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Åklagaren är tillgänglig för media i morgon torsdag den 21 januari.

  En man åtalas för att han under flera års tid bland annat har smugglat, köpt, sålt och förvarat djur utan tillstånd. Ytterligare en man åtalas för inblandning i några av brotten. – Jag menar att huvudmannen drivit en illegal djuraffär där han systematiskt under flera års tid har handlat med hotade och skyddade djurarter såsom ormar och ödlor. Det har dessutom varit fråga om vanvård, säger kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Målnummer i Lunds tingsrätt: B 1575-18.   Kontakt Kammaråklagare Christer Forssman är tillgänglig för media på telefon i morgon torsdag den 21 januari kl. 13-15. På grund av arbetsanhopning har han inte möjlighet att svara i telefon innan dess.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Inbjudan till pressträff i Sundsvall

  Med anledning av morgonens händelse i Härnösand bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen in till pressträff i dag den 20 januari kl. 14 i polishuset i Sundsvall, lokal Oxen.

  Läs mer

  Med anledning av morgonens händelse i Härnösand bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen in till pressträff i dag den 20 januari kl. 14 i polishuset i Sundsvall, lokal Oxen.

  På grund av pandemin får max 8 personer får vistas i lokalen och det går därför bra att delta via länk på telefon. För telefonnummer och möteskod ring polisens presstalesperson på 010-569 15 19. Deltar på pressträffen gör Stina Sjöqvist, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall Josefin Perming Tengqvist, gruppchef för grova brott i Västernorrland Hans Björner lokalpolisområdeschef södra Ångermanland. Kammaråklagare Stina Sjöqvist är tillgänglig på telefon efter pressträffens slut fram till kl. 15 på 010-562 64 25.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal för synnerlig grov narkotikasmuggling

  I dag åtalas en man vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

  Läs mer

  I dag åtalas en man vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

  Mannen misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet som smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till bland annat Skandinavien. Åtalet har nära kopplingar till det så kallade SIGMA-målet som för närvarande pågår i Hovrätten för Västra Sverige. Den åtalade personen överlämnades från Nederländerna till Sverige via en europeisk arresteringsorder i februari 2020. – Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret. Ärendet är det största som Tullverket har utrett. Hittills har 14 personer dömts till långa fängelsestraff av tingsrätten i Göteborg och målet pågår för närvarande i Hovrätten för Västra Sverige, säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 2732-20. Kontakt Kammaråklagare Anna Svedin och kammaråklagare Karolina Lindekrantz är tillgängliga för media i dag kl 12-13. Anna Svedin: 010 562 73 22 Karolina Lindekrantz: 010 562 54 69 Tidigare pressmeddelande  i SIGMA-ärendet.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Riksåklagaren har beslutat att brott mot föreskrifter som kan komma att meddelas med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i ordningsbot.

  I förra veckan skickade riksåklagaren ut ett förslag på remiss om att polisen ska kunna utfärda ordningsbot för brott mot sådana föreskrifter som regeringen eller kommuner kan komma att utfärda med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen. Riksåklagaren föreslog ett bötesbelopp på 2 000 kr. En stor majoritet av remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända. Riksåklagarens beslut träder i kraft den 27 januari. Tidigare pressmeddelande.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Överklagande om hets mot folkgrupp

  Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkar att 14 personer, som på den punkten friades av hovrätten, ska fällas för hets mot folkgrupp. Ärendet avser en demonstration i Göteborg i september 2017.

  Läs mer

  Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkar att 14 personer, som på den punkten friades av hovrätten, ska fällas för hets mot folkgrupp. Ärendet avser en demonstration i Göteborg i september 2017.

  Efter en olaglig demonstration åtalades 14 personer för hets mot folkgrupp för att de spritt meddelande med nedsättande åsikter om andra folkgrupper än främst den nordiska med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung. Det gjorde man genom att bland annat bära enhetlig uniformsliknande klädsel, bära plakat där namngivna personer av judisk härkomst utpekades som kriminella och i ett tal peka ut dessa personer som ansvariga för folkmord på det nordiska folket. Man bar också kläder, fanor och sköldar med symbolen tyrrunan. Tyrrunan är Nordiska motståndsrörelsens symbol. Personerna dömdes för andra brott, men friades alltså för hets mot folkgrupp. Symbolen tyrrunan Den fråga som riksåklagaren vill att högsta domstolen ska pröva är om det kan anses vara hets mot folkgrupp att bära symbolen tyrrunan på allmän plats under sådana omständigheter som rådde vid demonstrationen. Både tingsrätten och hovrätten ogillade åtalet för hets mot folkgrupp, men man resonerade lite olika. Eftersom tyrrunan var tryckt på de olika föremålen ska föremålen likställas med tryckta skrifter, vilket innebär att tryckfrihetsförordningen ska tillämpas. Det är bara Justitiekanslern som kan åtala för brott mot tryckfrihetsförordningen. Tingsrätten menade att det ändå fanns ett litet utrymme att pröva användningen av tyrrunan i det aktuella brottmålet, medan hovrätten avvisade åtalet i de delarna. Båda domstolarna kom dock fram till att de omständigheter som åklagaren åberopat varken var för sig eller tillsammans kunde utgöra hets mot folkgrupp. – Det finns tidigare fall som liknar detta där man dömt för hets mot folkgrupp. Det handlar om demonstrationer där deltagarna haft enhetlig uniformsliknande klädsel, burit en viss symbol och där man hållit tal. Den stora skillnaden är att man i det här fallet burit en symbol som inte är lika välkänd som nazistsymbol som till exempel hakkorset är och att man inte haft uniformer från 30- och 40-talen, säger riksåklagare Petra Lundh. Enligt riksåklagaren har åklagaren i målet visat att tyrrunan användes av nazister på 30- och 40-talen och att detta är välkänt av både deltagarna i demonstrationståget och av de som överlevt Förintelsen och deras ättlingar. Det borde också ha varit lätt för vem som helst som såg demonstrationen att förstå att de som bar tyrrunan ville sprida ett nazistiskt budskap. Riksåklagarens bedömning – Min bedömning är att alla de samlade omständigheterna i det här fallet gör att personerna bör dömas för hets mot folkgrupp, trots att delar av materialet omfattas av tryckfrihetsförordningen. Det är sammanhanget som tyrrunan bärs i som ska bedömas. Särskilt viktiga omständigheter anser jag vara det tal som hölls och den uniformsliknande klädseln, säger Petra Lundh. Överklagandet   Kontakt Byråchefen My Hedström, 010-562 50 27.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den man i 25-årsåldern som tidigare varit häktad såsom misstänkt för mord i Gislaved den 14 december 2019 har nu avförts från utredningen.

  – Vidtagna utredningsåtgärder har inte stärkt misstankarna mot mannen. Det går därför inte att bevisa att han varit delaktig i gärningen. I nuläget finns inga misstankar mot någon annan person. Polisen kommer nu att överta ledningen av förundersökningen, säger kammaråklagare Adam Rullman vid Åklagarkammaren i Jönköping. Eftersom förundersökningen alltjämt pågår kan åklagaren inte lämna några närmare kommentarer om utredningen. Målnummer i Jönköpings tingsrätt: B 5087-19.           Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >