Aktuella pressmeddelanden

2018

 • Åklagaren har anhållit en person misstänkt för stöld av regalier i Strängnäs domkyrka i juli i år. Personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen.

  Den misstänkta personen har förordnats en offentlig försvarare. Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad. Inga av de stulna föremålen har ännu påträffats. Nu fortsätter utredningen med bl.a. förhör. Utredningen bedrivs av polisens Nationella operativa avdelning (NOA) och polisen i Strängnäs under ledning av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Målnummer i Eskilstuna tingsrätt: B 2566-18 På grund av sedvanlig förundersökningssekretess kan åklagaren i nuläget inte lämna några ytterligare detaljer om utredningen. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Fredag den 14 september väcker åklagaren åtal i ett människohandelsärende i Växjö. Sju personer kommer att åtalas för misstänkt människohandel. Åklagare och polis håller en pressträff i Rättscentrum i Malmö samma dag, dit media bjuds in.

  - Verksamheten upphörde genom polisens tillslag i början av december 2017. Gärningsmännens telefoner hade då under flera månader innan tillslaget varit avlyssnade, säger kammaråklagare Måns Biörklund vid RIksenheten mot internationell och organiserad brottslighet som lett förundersökningen. Polisen har dessutom bedrivit spaning mot gärningsmännen, lokaliserat flera lägerplatser och klarlagt verksamhetens omfattning och organisation. Sex av de åtalade är nära släktingar till varandra. Tretton brottsoffer kommer att höras under rättegången, som planeras att pågå under hela hösten 2018. Förutom de sju häktade personerna åtalas en person för medhjälp till människohandel eftersom denne hjälpt gärningsmännen att inhysa brottsoffren. Svenska och bulgariska åklagar- och polismyndigheter har samarbetat i ärendet. Eurojust i Haag har varit en viktig aktör under hela processen. Målnummer i Växjö tingsrätt: B 2083-17 Tid och platsFredag den 14 september kl 11.00. Rättscentrum Malmö, pressrummet (entréplan), ingång från Porslinsgatan 4, Malmö. Insläpp sker i anslutning till pressträffens start. Ingen föranmälan krävs. Medverkar på pressträffen gör kammaråklagare Måns Biörklund och polisens utredare Karin Holmqvist. För frågor om pressträffen, kontakta Nils Norling, presskontakt, polisen i Malmö. KontaktNils Norling, presskontakt, polisen010-561 56 85 Åklagarmyndighetens presstjänst010-562 50 20

  Läs mer
 • Den 2 augusti sköts en 20-årig man till döds av polis. Förundersökningen pågår alltjämt.Det går inte att bedöma när förundersökningen avslutas. Fler förhör och andra utredningsåtgärder är inplanerade.

  Iförundersökningen har rättsläkarutlåtande inhämtats och tekniska undersökningar har genomförts. Hittills har ett 90-tal förhör hållits. Under två dagar kommer det på plats att genomföras en analys av de spår som finns av kulbanor med utgångspunkt från skyttens placering och de skador som kulorna har gjort. Tidigare har syn på plats genomförts för att undersöka ljusförhållandena. Den har gjorts med utgångspunkt från väderleksförhållandena och tidpunkten för soluppgången den 2 augusti. En 3D-skanning har gjorts av platsen för att möjliggöra en animering av vissa delar av händelsen. Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig för media. När ny information finns att lämnas kommer det att göras i ett pressmeddelande. Förundersökningen leds av chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren med stöd av utredare från Avdelningen för särskilda utredningar. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Rättegång för två fall av våldtäkt

  Onsdag den 19 september inleder Stockholms tingsrätt huvudförhandling mot den av media så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Åklagaren kommer att vara tillgänglig för media efter sista förhandlingsdagens avslut.

  Läs mer

  Onsdag den 19 september inleder Stockholms tingsrätt huvudförhandling mot den av media så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Åklagaren kommer att vara tillgänglig för media efter sista förhandlingsdagens avslut.

  Tre förhandlingsdagar är utsatta i målet; 19, 20 och 24 september. När sista förhandlingsdagen är avslutad kommer kammaråklagare Christina Voigt att vara tillgänglig för media i cirka en halvtimma på plats i tingsrätten. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 15565-17 Pressmeddelande från Stockholms tingsrätt Pressmeddelande från Åklagarmyndigheten 12 juni vid åtals väckande Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Pressinbjudan: Pressträff vid åtal mot läkare

  Media bjuds in till pressträff onsdagen den 12 september klockan 11 då åklagaren väcker åtal i ett uppmärksammat ärende där en läkare är misstänkt för sexualbrott mot barn. Totalt är 52 barn och 18 vuxna målsägande i ärendet.

  Läs mer

  Media bjuds in till pressträff onsdagen den 12 september klockan 11 då åklagaren väcker åtal i ett uppmärksammat ärende där en läkare är misstänkt för sexualbrott mot barn. Totalt är 52 barn och 18 vuxna målsägande i ärendet.

  Den omfattande förundersökningen har pågått under våren och den misstänkta mannen har varit häktad sedan den 29 december 2017. Målsägandena finns över hela landet. Brotten har i stor utsträckning begåtts i anslutning till den åtalades arbete som läkare. Han misstänks ha begått brott på sina arbetsplatser i Skellefteå, Skövde, Jönköping, Stockholm samt genom ett internetbaserat vårdföretag där vård ges via videosamtal i en app. Brotten påstås ha begåtts mellan 2015 och 2017. Åtalet omfattar följande brottsrubriceringar: Grov våldtäkt mot barnGrovt sexuellt övergrepp mot barnUtnyttjande av barn för sexuell posering, både grovt och normalgradsbrottSexuellt utnyttjade av person i beroendeställningSexuellt ofredandeBarnpornografibrott, både grovt och normalgradsbrott Medverkar på pressträffen gör kammaråklagare Ann Lidén och polisassistent Stefan Hammarroth. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum onsdag den 12 september klockan 11 i pressrummet, polishuset, Norra Agnegatan 33-37, ingång från Rådhusparken, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig [email protected] senast tisdag den 11 september klockan 14. Tillfälle för intervjuer kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagaren kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna innan huvudförhandlingen. Stämningsansökan, ett ex per redaktion, delas ut i pappersformat vid pressträffen. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 17003-17. Välkommen med din anmälan. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Kammaråklagare Fredrik Ingblad lämnade i går in stämningsansökan vid Attunda tingsrätt mot en kriminalvårdsinspektör vid Häktet Sollentuna avseende vållande till annans död och tjänstefel.

  Åtalet avser en händelse i maj 2017 då en man i 20-årsåldern som satt häktad avled på grund av uttorkning. Den person som nu åtalas var chef på den avdelning där den avlidne mannen var intagen vid händelsen.- Utredningen visar att mannen som avled under häktestiden var placerad i avskildhet, vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och att han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom. - Trots dessa förhållanden har den ansvarige kriminalvårdsinspektören inte sett till att den intagne i tid blev undersökt av en läkare eller på annat sätt kom under adekvat vård, eller i vart fall inte lämnat information till andra personer om mannen som då kunnat besluta om nödvändiga åtgärder. Jag menar att utredningen sammantaget visar att kriminalvårdsinspektören genom sin underlåtenhet att i tid vidta dessa åtgärder har orsakat den häktade mannens död, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Fredrik Ingblad.Kontakt:Kammaråklagare Fredrik Ingblad, Åklagarkammaren i Västerås, 010-562 54 44.Målnummer vid Attunda tingsrätt: B 8332-18 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Lägesrapport om knivskärning på skola

  I morse skadades två elever på en skola i Jönköping när en annan elev attackerade dem med ett stickvapen. De två barnen är dock endast lindrigt skadade. Polis och åklagare har en god bild av vad som har hänt.

  Läs mer

  I morse skadades två elever på en skola i Jönköping när en annan elev attackerade dem med ett stickvapen. De två barnen är dock endast lindrigt skadade. Polis och åklagare har en god bild av vad som har hänt.

  En ung person kan misstänkas för försök till mord. Eftersom det är fråga om en person under 15 år har en utredning inletts enligt § 31 i Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Gärningspersonen har under dagen förhörts av polis och är nu omhändertagen av socialtjänsten. - Sammantaget anser vi att vi har en god bild av vad som hänt. Vi tror oss vara säkra på att vi har rätt gärningsperson och rätt vapen i beslag. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand, säger kammaråklagare Heléne Thomasson som leder utredningen. Polisen finns på plats under kvällen och i morgon torsdag. Man kommer också att vara närvarande under helgen. - Utredningen fortsätter nu. Det handlar främst om förhör med mycket unga personer och det är vår önskan att dessa personer får höras så opåverkade som möjligt inom ramen för vår utredning, säger Heléne Thomasson. Med hänsyn till att utredningen är inne i ett tidigt skede och att de inblandade personerna är barn kan inga ytterligare uppgifter lämnas för närvarande. Mer information ges så snart det är möjligt. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Misstänkt för mord i Huskvarna fortfarande häktad

  Den person som häktades vid Jönköpings tingsrätt den 30 augusti misstänkt för mord på en man i Huskvarna i början av augusti överklagade häktningsbeslutet till Göta hovrätt. På eftermiddagen i dag kom hovrättens beslut. Hovrätten fastställer tingsrättens beslut.

  Läs mer

  Den person som häktades vid Jönköpings tingsrätt den 30 augusti misstänkt för mord på en man i Huskvarna i början av augusti överklagade häktningsbeslutet till Göta hovrätt. På eftermiddagen i dag kom hovrättens beslut. Hovrätten fastställer tingsrättens beslut.

  KontaktKammaråklagare Linda Schön vid Åklagarkammaren i Jönköping finns tillgänglig på telefon 010-562 59 71 mellan klockan 14.45 och 15.45 i dag för kommentarer till media med anledning av hovrättens beslut i häktningsfrågan.Målnummer vid Jönköpings tingsrätt B 3196-18Målnummer vid Göta Hovrätt 2422-18 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • En person har under onsdagsmorgonen den 5 september anhållits misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

  Den misstänkte personen greps efter att ha varit anhållen i sin frånvaro en kortare tid.I samband med gripandet vidtogs olika utredningsåtgärder.Förundersökningen om brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Det misstänkta brottet tar sikte på finansiering av en verksamhet utomlands.Utredningen fortsätter nu med bland annat förhör och analyser av beslag.Åklagaren kommer inte att i nuläget lämna några ytterligare kommentarer i ärendet. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM 115036-18 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Dom i ärende om förberedelse till mord m.m.

  I dag meddelar Sundsvalls tingsrätt dom i ärendet där en man åtalades för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och lagen om elektronisk kommunikation. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Läs mer

  I dag meddelar Sundsvalls tingsrätt dom i ärendet där en man åtalades för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och lagen om elektronisk kommunikation. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Domen meddelas klockan 11. Kammaråklagare Lo Jonsson är tillgänglig för frågor från media klockan 12.00-12.30, 010-562 54 46. Målnummer i tingsrätten: B 1133-18 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >