Aktuella pressmeddelanden

Mars

 • Åklagarmyndigheten är fortfarande en av de absolut populäraste arbetsgivarna bland juriststudenter.

  Myndigheten kom i årpå femte plats i Universums undersökning bland studenter, samma placering som 2012. Företagsbarometern visar hur studenter ser på olika arbetsgivare och framtiden och den genomförs i samarbete med universitet och högskolor. Åklagarmyndigheten får i år liksom 2012 en mycket bra placering i undersökningen: plats fem av 100 efter Utrikesdepartementet, Domstolsväsendet (notarietjänstgöring), Mannheimer Swartling och EU-kommissionen. Efter Åklagarmyndigheten kommer bl.a. Domstolsväsendet (domarbanan, nr 6), Polisen (7), Regeringskansliet (8), samt Ekobrottsmyndigheten (26). Personaldirektör Peter Brodd: -Vi är givetvis stolta och glada över att vi fortsätter att vara en av de mest attraktiva arbetsgivarna för unga jurister. Det stärker oss i det fortsatta arbetet. -För oss är det är viktigt att såväl behålla kompetenta medarbetare som att rekrytera ny duktig personal. Att Åklagarmyndigheten är en av de främsta arbetsgivarna i liknande undersökningar kan man se som ett kvitto på att ett långsiktigt och målmedvetet arbete har fungerat.

  Läs mer
 • Sverige tar över ärende från Litauen

  Riksåklagaren har, på begäran från Litauen, beslutat att Sverige ska överta lagföringen av det ärende där nallebjörnar i somras släpptes ned från ett flygplan över Vitryssland.

  Läs mer

  Riksåklagaren har, på begäran från Litauen, beslutat att Sverige ska överta lagföringen av det ärende där nallebjörnar i somras släpptes ned från ett flygplan över Vitryssland.

  Enligt de gällande internationella överenskommelserna mellan Sverige och Litauen finns formella skäl för att ärendet ska handläggas i Sverige, bland annat det faktum att det handlar om svenska medborgare. Att Sverige övertar lagföringen innebär att en svensk förundersökning nu ska inledas. Vad denna förundersökning kommer att leda till går i dagsläget inte att säga. Ärendet kommer att handläggas på Internationella åklagarkammaren Stockholm.

  Läs mer
 • Riksåklagaren har gett in svarsskrivelse i ett mål där hovrätten dömt den tilltalade för bland annat grova skattebrott.

  Frågan i målet gäller om åtalet ska avvisas på grund av att den tilltalade tidigare påförts skattetillägg. I svarsskrivelsen redovisar riksåklagaren sin syn på EU-domstolens förhandsavgörandefrån den 26 februari 2013. Riksåklagaren anser att det inte finns skäl att avvisa åtalet i någon del, men tillstyrker prövningstillstånd i Högsta domstolen.

  Läs mer
 • Fem av de totalt sju pojkar/unga män som suttit häktade misstänkta för gruppvåldtäkten i Tensta för två veckor sedan har släppts på fri fot. Det beslutade åklagaren under torsdagen.

  De övriga två omhäktades sent i går eftermiddag av Solna tingsrätt. Åklagaren har begärt förlängning av åtalstiden ytterligare en veckas anstånd med beslut om eventuellt åtal ska väckas. - Beslutet att försätta fem av de misstänkta på fri fot betyder inte att brottsmisstankarna mot dem är avskrivna. Däremot bedömer jag att risken är liten för att de kan påverka eller på annat sätt förstöra den fortsatta utredningen. Med i bedömningen ligger också att de misstänktas låga ålder. För de två övriga som omhäktades i går bedömder jag att risken att påverka utredningen är större, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson på Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

  Läs mer
 • 44-åring är häktad i Örebro

  Mannen häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande, sexuellt tvång samt sexuellt utnyttjande av underåring för sexuell posering.

  Läs mer

  Mannen häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande, sexuellt tvång samt sexuellt utnyttjande av underåring för sexuell posering.

  Häktningen rör två offer varav den döda 13-åriga flickan i Kumla är en av dem. - Det finns kopplingar till flickans död. Det har vi sett i chattsidor vi fått tillgång till under utredningen, sägervice chefsåklagarePia Åsberg vid åklagarkammaren i Örebro.

  Läs mer
 • Tre personer i åldrarna 17-37 år åtalas för att vid flera tillfällen under natten den 7 december förra året våldtagit en kvinna i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

  - Jag bedömer våldtäkten som grov eftersom det är flera personer som samtidigt eller i nära anslutning till varandra genom våld och hot tvingat till sig samlag av målsäganden, säger kammaråklagare Olof Calmvik vid City Åklagarkammare Stockholm. Två av männen åtalas även för sexuellt ofredande för att ha ofredat målsägandens vän vid samma tillfälle. Tingsrättsförhandling kommer att starta ut inom två veckor från dagens datum.

  Läs mer
 • Åklagare har utsetts att handlägga de två återstående ärenden där Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) beviljats resning.

  Förre överåklagaren Jörgen Lindberg kommer att för Åklagarkammaren i Luleås räkning handlägga mordet i Appojaure år 1984. Chefsåklagaren vid Åklagarkammaren i Luleå, Håkan Nyman, kommer att handlägga ärendet med en pojke som försvann i Piteå år 1976. Hovrätten för övre Norrland beslutade den 1 februari 2013 att bevilja Sture Bergwall resning i dessa bägge ärenden. Bergwall dömdes 1994 för mord i Piteåärendet och 1996 för mord i Appojaureärendet. För aktuell status i samtliga ärenden som rör Sture Bergwall, se länk i högerspalten.

  Läs mer
 • Dom i det stora kokainmålet vid Stockholms tingsrätt kommer att avkunnas idag fredag kl 11.

  Med anledning av domen finns åklagare i målet tillgängliga för kommentarer via telefon från kl 13.00-14.30.

  Läs mer
 • Det blev till största delen fällande domar för de misstänkta i kokainärendet vid Stockholms tingsrätt. De huvudmisstänkta fälldes för bl a grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och penninghäleri.

  - Det här ärendet har varit mycket omfattande och svårt att utreda i många delar. Att domstolen nu kommit fram till att bevisningen i åtalet varit tillräcklig för en fällande dom är därför positivt. Det visar att kapaciteten och förmågan att utreda och lagföra även vid mycket komplicerade brott finns inom rättsväsendet. Påföljderna ligger i paritet med vad vi yrkat med något undantag. Det är också glädjande att förverkandeyrkandena i så hög grad har vunnit bifall, säger kammaråklagare Karin Bergstrand vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Åklagarna kommer att finnas tillgängliga på telefon för frågor mellan kl 13.00-kl 14.30

  Läs mer
 • Den misstänkte bärföretagare som greps i Thailand för två veckor sedan, och har varit häktad i utevaro sedan i april 2011, befinner sig nu åter i Sverige. Mannen begärdes idag häktad vid Hudiksvalls tingsrätt.

  -Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för totalt nio brott i Sverige. De brott han nu är häktad för gäller grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer, säger kammaråklagare Stig Ernsund på åklagarkammaren i Uppsala. Senast torsdagen den 22/3 måste åklagaren besluta om åtal ska väckas i ärendet.

  Läs mer
 • Sida
  1 2 >