Aktuella pressmeddelanden

December

 • Misstänkt för mord i Norrköping häktad

  Den man som i förrgår anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord i Norrköping den 26 november har häktats av tingsrätten i enlighet med åklagarens yrkande.

  Läs mer

  Den man som i förrgår anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord i Norrköping den 26 november har häktats av tingsrätten i enlighet med åklagarens yrkande.

  Åtalstiden är satt till den 13 januari. Kammaråklagare Anna Hjorth räknar dock redan nu med att det kommer att bli aktuellt att begära förlängd åtalstid eftersom många utredningsåtgärder kvarstår. Nu fortsätter utredningsarbetet och åklagaren kan i nuläget inte lämna någon ytterligare information kring ärendet. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Anhållna i Norrköping frigivna, misstankar kvarstår

  Åklagaren har i dag frigivit samtliga tio män som suttit anhållna skäligen misstänkta för medhjälp till försök till mord i Norrköping den 20 december. Även den kvinna som varit anhållen skäligen misstänkt för skyddande av brottsling har frigivits under förmiddagen.

  Läs mer

  Åklagaren har i dag frigivit samtliga tio män som suttit anhållna skäligen misstänkta för medhjälp till försök till mord i Norrköping den 20 december. Även den kvinna som varit anhållen skäligen misstänkt för skyddande av brottsling har frigivits under förmiddagen.

  - Jag har gjort en samlad bedömning av utredningsläget och anser att de förhör som hållits med målsägande, vittnen och de misstänkta sammantaget inte är tillräckligt för att nu kunna begära någon av de anhållna häktade, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som också förklarar att det utöver förhör även krävs teknisk bevisning. I samband med husrannsakan som polisens nationella insatsstyrka gjorde i den lokal som disponeras av Hells Angels i Norrköping gjordes flera beslag som bedöms kunna få stort värde i den fortsatta förundersökningen. Bland annat hittades ett skarpt skjutvapen och skarp ammunition samt narkotika. Vapnet är av samma typ som det vapen som tros ha använts vid den skottlossning som rubricerats som försök till mord. Analysen av vapnet stärker enligt Torsten Angervåg misstankarna om att de män som utförde mordförsöket både kom och återvände till Hells Angels lokaler. - Samtliga i dag frigivna är därför fortfarande skäligen misstänkta. Förundersökningen fortsätter och polisen kommer att arbeta vidare med att analysera den kriminaltekniska undersökning som gjorts i den lokal där händelsen inträffade och resultatet av den husrannsakan och de beslag som gjordes i Hells Angels lokal. En viktig del är också att höra de vittnen som nu hör av sig till polisen för att kunna bidra till att brottet kan lösas, säger Torsten Angervåg. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Riksåklagaren begär i en skrivelse att regeringen vidtar åtgärder för att offentlig försvarare ska kunna utses utanför kontorstid. I dag är detta möjligt endast i begränsad omfattning.

  I skrivelsen konstaterar riksåklagaren att misstänktas rätt att få hjälp av en offentlig försvarare har ökat under senare år. Detta gäller särskilt om den misstänkte är frihetsberövad. En offentlig försvarare utses av domstolen och domstolarna arbetar huvudsakligen under kontorstid. För misstänkta som blir frihetsberövade under kvällar, nätter och helger är det ofta inte möjligt att utse försvarare. Eftersom en försvarare i allmänhet ska vara närvarande vid det första förhöret med den misstänkte kan detta leda till att utredningen blir fördröjd.- Konsekvensen kan bli att misstänkta är frihetsberövade längre tid än nödvändigt. Framförallt riskerar unga misstänkta att drabbas, vilket jag tycker är mycket bekymmersamt, säger riksåklagare Anders Perklev.Riksåklagaren begär därför att regeringen vidtar de åtgärder som behövs för att offentlig försvarare ska kunna utses även utanför kontorstid. Länk: Läs skrivelsen i sin helhet Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Samtliga elva personer är fortsatt anhållna.

  I dag tisdag har förhör hållits med ett flertal av de anhållna, i närvaro av deras försvarare. Ytterligare några förhör återstår och kommer att genomföras under onsdagens förmiddag. Samliga är fortsatt anhållna. Senast klockan 12.00 onsdag den 23 december ska åklagaren besluta om de ska begäras häktade eller friges. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Den man som i går anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord i Norrköping den 26 november har begärts häktad.

  Häktningsförhandlingen kommer att hållas onsdag den 23 december klockan 14.00 i polishuset i Norrköping. Kammaråklagare Anna Hjorth kommer att kunna svara på frågor först efter häktningsförhandlingen. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Två frigivna i Finspångärende

  De två män som varit anhållna sedan i söndags som skäligen misstänkta för mord i Finspång den 20 december 2015 har frigivits under eftermiddagen den 22 december.

  Läs mer

  De två män som varit anhållna sedan i söndags som skäligen misstänkta för mord i Finspång den 20 december 2015 har frigivits under eftermiddagen den 22 december.

  De utredningsåtgärder som vidtagits sedan i söndags har resulterat i att misstankarna försvagats om att någon av de anhållna männen har orsakat kvinnans död. Rättsläkare har lämnat ett preliminärt utlåtande. - Det finns i nuläget inte något som tyder på att ett brott ligger bakom kvinnans död. Vid en samlad bedömning finns det inte tillräckliga skäl för att begära någon av dem häktade. De båda männen har därför frigivits, säger kammaråklagare Anna Jakobsson. Förundersökningen kommer att fortsätta. Några uttalanden om dödsorsaken kan inte att lämnas innan det rättsmedicinska yttrandet är klart. Inga brottsmisstankar kommer heller att skrivas av innan dess. På grund av ett mycket ansträngt arbetsläge har kammaråklagare Anna Jakobsson för närvarande inte möjlighet att svara på frågor från media. Mer information kommer att publiceras så snart något nytt framkommer.

  Läs mer
 • En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord i centrala Norrköping den 26 november i år.

  Mannen, som är i 30-årsåldern, anhölls i går måndag den 21 december. Åklagaren har i dag lämnat in begäran om offentlig försvarare. Avsikten är att mannen ska förhöras om brottsmisstankarna under dagen och att åklagaren i morgon den 23 december fattar beslut om han ska begäras häktad eller friges. Det är inte fråga om samma person som tidigare var frihetsberövad i ärendet. Eftersom åklagare och polis arbetar intensivt med ärendet har åklagaren, kammaråklagare Anna Hjort, för närvarande inte möjlighet att svara på frågor från media. Mer information kommer att publiceras så snart något nytt framkommer.

  Läs mer
 • De elva personer som anhölls under söndagen är fortsatt anhållna. Senast onsdag klockan 12 ska åklagaren besluta om de ska begäras häktade.

  Anhållningsbesluten kvarstår för de elva personer som anhölls i går. Det är fråga om tio män som är skäligen misstänkta för medhjälp till försök till mord samt en kvinna som är skäligen misstänkt för skyddande av brottsling. Under sen eftermiddag i dag har åklagaren begärt offentliga försvarare för samtliga anhållna. Nya förhör kommer att hållas under tisdagen och eventuellt också under onsdagens förmiddag. Efter respektive förhör kommer åklagaren att besluta om den anhållne ska begäras häktad eller friges. Senast onsdag den 23 december klockan 12.00 ska åklagaren ha tagit ställning i häktningsfrågan. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagaren har nu fattat beslut om samtliga de 19 personer som under dagen har gripits i Norrköping.

  Tio män är anhållna skäligen misstänkta för medhjälp till försök till mord. En kvinna är anhållen skäligen misstänkt för skyddande av brottsling. Övriga personer som varit gripna är frigivna och är inte längre misstänkta för brott. Under måndagen kommer åklagaren att fatta beslut om de anhållna personerna ska friges eller vara fortsatt anhållna. Ytterligare information kommer inte kunna lämnas förrän tidigast klockan 13.00 under måndagen..

  Läs mer
 • Åklagare har anhållit tre personer, skäligen misstänkta för medhjälp till försök till mord. Åtta av de personer som tidigare gripits har släppts.

  Chefsåklagare Torsten Angervåg har hittills fattat beslut om elva av de personer som under dagen gripits av polis. Tre personer har anhållits som skäligen misstänkta för medhjälp till mord. Dessa greps i eller i omedelbar anslutning till en lokal som disponeras av en motorcykelklubb. De åtta personer som nu släppts hade gripits i eller i omedelbar anslutning till den lokal, en svartklubb, där skjutningen inträffade på söndagsmorgonen. Av dessa är en person rubricerad som målsägande, dvs. brottsoffer. Personerna är inte längre misstänkta för brott. -- Polisen har prioriterat att förhöra de personer som var närvarande när skottlossningen inträffade och samtliga som nu har släppts ingår i den gruppen, säger chefsåklagare Torsten Angervåg. Husrannsakan har genomförts i både lokalen där skjutningen inträffade och i den näraliggande lokal som disponeras av motorcykelklubben. Resultaten kommer att analyseras och mer information om detta kan ges tidigast i morgon måndag. Ytterligare åtta personer är gripna av polis. Förhör med dessa pågår och åklagaren kommer senare under kvällen att fatta beslut om de ska släppas eller anhållas. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 >