Aktuella pressmeddelanden

Mars

 • Åklagaren har hävt häktningen av den person som är misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

  - Bevisläget är sådant att den misstänkte inte kan försvåra utredningen om han skulle vara på fri fot. Eftersom det inte heller finns några andra skäl till häktning ska jag häva den, enligt den lagstiftning som finns, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder utredningen.  Misstankarna har stärkts och utredningen går vidare enligt de planer som finns för ärendet.  – Säkerhetspolisens kontraspionage gör ett utmärkt arbete och jag har all anledning att vara nöjd med utredningsläget. Utredningen är känslig och det är därför inte möjligt för mig att kommentera ärendet ytterligare, säger Mats Ljungqvist. Åklagaren är inte tillgänglig för media. När ny information finns att lämna kommer pressmeddelande att gå ut.  Fakta: skäl för häktning Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Länk till tidigare pressmeddelande Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal i ärende om flertal sexualbrott i centrala Uppsala

  Åklagare vid Åklagarkammaren i Uppsala har i dag väckt åtal vid Uppsala tingsrätt mot en man på sannolika skäl misstänkt för en serie sexualbrott mot kvinnor i centrala Uppsala under januari och februari i år. Vid händelserna har gärningsmannen maskerat sig med ett munskydd.

  Läs mer

  Åklagare vid Åklagarkammaren i Uppsala har i dag väckt åtal vid Uppsala tingsrätt mot en man på sannolika skäl misstänkt för en serie sexualbrott mot kvinnor i centrala Uppsala under januari och februari i år. Vid händelserna har gärningsmannen maskerat sig med ett munskydd.

  Åtalet mot mannen omfattar sexuellt ofredande mot nio olika kvinnor och två tillfällen som rubricerats som försök till våldtäkt alternativt grovt sexuellt övergrepp. Kontakt Kammaråklagare Pontus Melander är tillgänglig för kommentarer på 010-562 67 99 mellan klockan 11 och 12 i dag torsdag.  Målnummer B 1067-19 vid Uppsala tingsrätt Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagare har i dag väckt åtal vid Attunda tingsrätt mot en man för flera fall av grova mordbränder, mord och försök till mord i Sollentuna sommaren 2018.

  De gärningar åtalet gäller begicks mellan den 16 juli och den 2 augusti 2018 i Rotebro i Sollentuna. Den person som nu åtalas anhölls och häktades redan i augusti 2018. – Jag menar att det kan styrkas att den häktade mannen, som tidigare tjänstgjort som flygvärd, anlagt bränder i bostäder och att han gjort det med uppsåt. Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om bränder anlagda i bostäder som mannen haft indirekt koppling till via en nära anhörig. Till följd av gärningarna dog en 58-årig kvinna den 16 juli 2018 och en 72-årig rörelsehindrad kvinna riskerade att dö vid branden den 2 augusti 2018, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed. – Anledningen till att bränderna rubricerats som grova brott är för att de anlagts nattetid i bostäder där personer legat och sovit, att en person dog och en annan riskerade att dö samt för att bränderna inneburit fara för andra människors liv och hälsa. Dessutom har de medfört skada i mångmiljonklassen av annans egendom. Målet är omfattande och förhandlingen förväntas ta ca 12 dagar i tingsrätten. I målet finns 16 målsäganden varav merparten kommer höras i tingsrätten. Vidare förväntas ett 30-tal vittnesförhör att äga rum, bland annat från en mängd experter från bl.a. Polismyndigheten, brandförsvaret och andra experter som analyserat bränderna. Målnummer vid Attunda tingsrätt: B 7575-18. Beställning av kopia av förundersökningsprotokoll kan ske hos polisen, Grova brott Region Stockholm/Område Nord, kriminalinspektören Jacob Van-Rooij, 070-910 11 05 Kontakt Kammaråklagare Ashraf Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm är tillgänglig för media kl. 13-15 i dag onsdag den 27 mars, 010-562 61 85.

  Läs mer
 • Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri i samband med en riksdagsledamots lägenhetshyra.

  En förundersökning är inledd, men det finns i dagsläget ingen konkret brottsmisstanke mot någon person. – Med hänsyn till sekretess kan jag inte berätta vad som ligger till grund för mitt beslut att inleda förundersökning, eftersom det skulle riskera att skada brottsutredningen. Av samma skäl kan jag heller inte berätta vilka utredningsåtgärder som nu inledningsvis ska vidtas, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren. Mer information lämnas när det är möjligt. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den 2 augusti 2018 sköts en 20-årig man till döds av polis i Stockholms innerstad. Förundersökningen har varit på slutdelgivning hos försvaret och nu genomförs kompletterande utredningsåtgärder.

  Kompletterande förhör görs med ytterligare tre personer. Dessutom har utlåtanden inkommit som åklagaren och utredarna går igenom. - Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Nu har vi att gå igenom ytterligare material och förhör och när det är klart kommer jag att fatta beslut i åtalsfrågan. Exakt tidpunkt för när beslutet kommer kan jag inte säga i dagsläget och har heller ingen ungefärlig tidplan, säger Martin Tidén. När åklagaren har ny information att lämna kommer det att göras genom ett pressmeddelande. Utredningen leds av Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren. Utredarna kommer från avdelningen för särskilda utredningar. Målnummer Stockholms tingsrätt: B 10655-18 Se även tidigare pressmeddelande i ärendet: Pressmeddelande 5 mars 2019 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • En man åtalas för försök till mord i Ljungbyhed i november 2018. Han åtalas också för grovt jaktbrott för att vid upprepade tillfällen använt otillåtna jaktmetoder.

  På morgonen den 29 november 2018 träffades en joggare av ett skott från ett jaktvapen i Ljungbyhed i Klippans kommun. Mannen överlevde utan allvarligare skador. – Jag menar att det enbart var tur att han fick så lindriga skador. Skottet tog i höften. Hade det träffat längre upp finns stor risk för att han hade avlidit av skadorna, säger kammaråklagare Ola Lavie. En jägare som var på tillfälligt besök i trakten anhölls och har sedan i början av februari varit häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. – Bevisningen består bland annat av en film som är inspelad i kikarsiktet på den åtalades jaktvapen. På filmen syns när mannen skjuts, säger Ola Lavie. Utöver mordförsöket åtalas jägaren också för grovt jaktbrott. Enligt åtalet består det i att han vid sex tillfällen under perioden 17 september–27 november jagat rådjur och räv under dygnets mörka delar, vilket inte är tillåtet. Han har då använt värmekikarsikte utan att ha haft tillstånd till det. Vidare har han vid tre av tillfällena använt felaktig ammunition. Även när det gäller dessa brott finns filmer från kikarsiktet. Målnummer i Helsingborgs tingsrätt: B 6870-18. Kontakt Kammaråklagare Ola Lavie, 010-562 66 88, tillgänglig i dag den 22 mars klockan 10-11.

  Läs mer
 • Åklagaryrket lockar juriststudenter

  När Sveriges studenter listar sina drömarbetsgivare placerar Åklagarmyndigheten sig i toppen bland de mest attraktiva arbetsgivarna. I juriststudenternas rankning kom Åklagarmyndigheten i år på andra plats.

  Läs mer

  När Sveriges studenter listar sina drömarbetsgivare placerar Åklagarmyndigheten sig i toppen bland de mest attraktiva arbetsgivarna. I juriststudenternas rankning kom Åklagarmyndigheten i år på andra plats.

  Konsultföretaget Universums undersökning har i år besvarats av över 25 000 svenska universitets- och högskolestudenter inom juridik, it, ekonomi m.m. Åklagarmyndigheten har även tidigare placerats i toppen i rangordningen och myndigheten är fortsatt den arbetsgivare inom rättsväsendet som lockar flest unga jurister. På Åklagarmyndigheten pågår ett Employer Branding-arbete vars syfte är att föra ut kunskap om åklagaryrket till olika målgrupper och att stärka myndighetens varumärke som arbetsgivare.  Åklagarmyndighetens personaldirektör Nicklas Lagrell: - Vi är stolta och glada över att vi fortsätter att vara en av de mest attraktiva arbetsgivarna för unga jurister. Det stärker oss i det fortsatta arbetet. Att Åklagarmyndigheten är en av de främsta arbetsgivarna i undersökningarna kan man se som ett kvitto på att ett långsiktigt och målmedvetet utåtriktat arbete har fungerat. - För oss är det är viktigt att rekrytera ny duktig personal och minst lika viktigt att behålla kompetenta medarbetare. Därförpågår ett kontinuerligt arbete på myndigheten som omfattar medarbetarnas hela resa hos oss, från att de rekryteras och framåt. På Åklagarmyndigheten arbetar cirka 950 åklagare, en av dem är Rebecca Dison på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Varför valde hon åklagaryrket och vad tycker hon gör arbetet givande och viktigt? Kontaktuppgifter till Rebecca finns nedan. Kontakt: Nicklas Lagrell, personaldirektör 010-562 51 03 Rebecca Dison, kammaråklagare 010-562 55 46 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Förundersökningen om mord på en 25-årig kvinna i maj 2018 i Utby i Göteborg har i dag lagts ner.

  Den 25-åriga kvinnan hittades skjuten den 5 maj 2018 i en lägenhet i Fjällby Park, Utby i Göteborg. En misstänkt gärningsperson greps på plats. Den misstänkte mannen har förnekat brott sedan dess. Mannen har varit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott fram till den 23 oktober 2018 då häktningen avseende mord hävdes. Åtal för grovt vapenbrott väcktes den 16 november 2018 och den 5 december 2018 dömdes den misstänkte för grovt vapenbrott. Förundersökningen läggs nu ner eftersom det inte går att bevisa de objektiva förutsättningarna för mord. - De tekniska undersökningarna och övrig utredning har inte gett några entydiga svar och den misstänkte har förnekat brott. Förutsättningar för att på objektiva grunder förvänta sig en fällande dom saknas, varför förundersökningen läggs ner, säger kammaråklagare Stefan Lind. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 6103-18 Kammaråklagare Stefan Lind på Göteborgs åklagarkammare är tillgänglig för media i dag den 20 mars kl. 13-14 på telefon 010-562 70 65 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • En 27-årig man sitter sedan 4 mars häktad misstänkt för våldtäkt på barn i Lycksele. Mannen begärs nu häktad för fler brott.

  De nya brott som åklagaren begär den misstänkta mannen häktad för är två fall av våldtäkt mot barn, tre fall av barnpornografibrott och tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. Läs det tidigare pressmeddelandet. Förhandlingen kommer ske klockan 13 i dag fredag 15 mars i Lycksele tingsrätt. Tingsrättens målnummer: B 133–19 Kontakt Kammaråklagare Anna Lundberg är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen på plats i tingsrätten. Efter det är hon tillgänglig ca en timme på 010-562 51 13. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagare har i dag väckt åtal vid Kristianstads tingsrätt mot en kvinna på sannolika skäl misstänkt för flera fall av mordbrand och grov skadegörelse/skadegörelse i somras.

  De gärningar åtalet gäller begicks mellan den 23 juli och den 8 augusti 2018 i Furuhovsområdet och Vannebergaområdet i Åhus samt i ett handelsområde i Kristianstad i somras. Den person som nu åtalas anhölls och häktades redan i augusti 2018. - Jag menar att det kan styrkas att den häktade kvinnan anlagt ett flertal bränder i olika grönområden i Kristianstad och Åhus i somras och att gärningarna begicks med uppsåt. Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om dessa bränder. Jag har rubricerat sex av gärningarna som mordbrand och fyra av gärningarna som grov skadegörelse. Anledningen till att vissa bränder rubricerats som grov skadegörelse är att det i de fallen inte har funnits någon risk för att dessa bränder skulle sprida sig och innebära fara för egendom eller liv/hälsa. - Jag anser dock att även i dessa fall där brottsmisstankarna nu rubricerats som skadegörelse i stället för mordbrand bör bedömas som grova eftersom agerandet – att anlägga brand - varit särskilt hänsynslöst med hänsyn till de extremt torra förhållanden som rådde i skog och mark då gärningarna begicks, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg som är förundersökningsledare i ärendet. Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg vid Åklagarkammaren i Kristianstad är tillgänglig för media kl 10-11 i dag fredag på telefon 010-562 62 70. Målnummer vid Kristianstads tingsrätt: B 1714-18 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 >