Lägesuppdatering i ärende om mordförsök på en flicka i Morö Backe i Skellefteå

Publicerad: 2022-07-25 17:01:52

Torsdagen den 7 juli larmades polis till Morö Backe i Skellefteå efter att en flicka hittats svårt skadad. En förundersökning om försök till mord inleddes. Här kommer en statusuppdatering från åklagaren om läget i utredningen just nu.

I slutet av förra veckan gick polis ut och efterlyste fler vittnen som befunnit sig i närheten av brottsplatsen.

– Den efterlysning som gjordes har redan resulterat i att ett antal personer gett sig till känna under helgen men polis är alltjämt intresserade av att komma i kontakt med personer som rört sig i området vid tidpunkten. Vi letar efter personer som befunnit sig på gång och cykelbanor runt Morö Backe Skola i tiden mellan kl. 15 och kl. 17.30 på eftermiddagen den 7 juli 2022. Vi vill ha en så komplett bild som möjligt av vilka som rört sig i området vid tidpunkten och de observationer de gjort. Även avsaknad av observationer kan vara av intresse för utredningen, säger kammaråklagare Irene Falk.

Åklagaren har sedan tidigare beslutat att en medicinsk åldersbedömning av den misstänkte ska genomföras. Om det efter genomförd åldersbedömning är klarlagt att den misstänkte hade fyllt 15 år vid tillfället för brottet så kan det bli aktuellt med åtal.

– Resultatet av åldersbedömningen väntas vara klart tidigast i mitten av augusti. Den tekniska utredningen i ärendet, bestående bland annat av spår säkrade på brottsplatsen, kommer sannolikt inte vara klar före september månad, säger åklagaren.

När det gäller tillståndet för den flicka som utsattes för mordförsöket så vårdas hon alltjämt för sina skador på sjukhus. Hon har dock kunnat flyttas från intensivvårdsavdelning och hennes mående har stabiliserats.

– Flickan är vaken men det är inte aktuellt att höra henne i nuläget och det är osäkert om det kommer vara möjligt eller lämpligt att höra henne i utredningen. Vi måste göra en bedömning av vad hon kommer att ha för förmåga att minnas och berätta och väga det mot den belastning som ett förhör skulle komma att innebära för henne, säger kammaråklagare Irene Falk.


Åklagaren är inte tillgänglig för media i nuläget. När ytterligare information finns kommer den att lämnas i ett nytt pressmeddelande.Se även tidigare utskick i ärendet:

Pressmeddelande 11/7

Pressmeddelande12/7

Pressmeddelande 18/7

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20