Åklagarmyndighetens

Riksåklagaren begär resning med begäran om strängare påföljd

2016-07-19
Riksåklagaren begär resning i Högsta domstolen för att en person ska dömas till ett strängare straff. Det handlar om att en 16-årig person dömdes till sluten ungdomsvård för grov våldtäkt, men nu finns uppgifter från Interpol som visar att mannen var över 20 år vid händelsen. 

Händelsen ägde rum vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm natten till den 9 september 2015. En kvinna våldtogs av flera personer. Två unga män dömdes i Svea hovrätt till sluten ungdomsvård, den tredje var under 15 år när brottet begicks och friades därför.

Nu har Interpol kommit med uppgifter om en av de dömda männens identitet, som gör gällande att han är äldre än vad som framkommit tidigare. Mannen uppgav att han var 16 år och dömdes i Svea hovrätt till 9 månaders sluten ungdomsvård. Enligt Interpol var han 20 år och två månader när brottet begicks och har ett annat namn än vad som framkommit tidigare. Därför yrkar nu riksåklagaren att påföljden ändras med hänsyn till mannens ålder.

– Det är ovanligt att riksåklagaren begär resning till nackdel för den dömde och särskilt i frågan om att påföljden ska skärpas, säger Ewa Nyhult, extra åklagare och ansvarig för resningsärenden.

Målnummer i Högsta domstolen: Ö 3278-16

Målnummer Svea Hovrätt: B 11469–15

Kontakt: Ewa Nyhult, extra åklagare på Åklagarmyndigheten, finns tillgänglig för media fram till klockan 13 under tisdagen 010-562 53 17. 

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

  • Man begärs häktad för mord i Vetlanda

    2018-02-22 Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff vid Åklagarkammaren i Jönköping har i dag begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och olaga hot. Åklagaren är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen i morgon fredag.

  • Anmälan om misstänkt föremål hos åklagare

    2018-02-15 En åklagare i Bälinge utanför Uppsala har anmält ett misstänkt föremål i anslutning till dennes bostad. Polisen och nationella bombskyddet har kommit till platsen för att ta hand om och undersöka det misstänkta föremålet.

  • Åtal väckt i mordärende i Mantorp

    2018-02-13 Kammaråklagare Helene Gestrin har i dag tisdag 13 februari väckt åtal mot en 24-årig man misstänkt för ett dubbelmord i Mantorp i juni 2017. Han är även åtalad för bedrägeri. Den misstänkta mannen nekar till brott.

  • Läs mer