Åklagarmyndighetens

Tre personer fortsatt häktade för dödsskjutning i Borlänge

2019-08-22
Åklagare har i dag begärt förlängd åtalstid för två misstänkta, för mord respektive medhjälp till mord, på en person i Kupolen i Borlänge den 8 juli.

- En tredje person, som tidigare varit häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov misshandel, har jag nu på morgonen beslutat att försätta på fri fot. Misstankarna mot den personen kvarstår men jag har funnit att det i det fallet inte längre finns skäl för häktning, säger kammaråklagare Helena Falkerby vid Åklagarkammaren i Falun.

- I ärendet finns ytterligare en person häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Den personen greps dock senare varför åtalsfristen där går ut först den 30 augusti klockan 11. Totalt sitter nu alltså tre personer häktade misstänkta för mord och medhjälp till mord i ärendet.


Målnummer vid Falu Tingsrätt: B 2408-19

 

 

 

 

 

 

 

 

Presstjänsten
010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva om det är straffbart att filma ett barn som utsätts för sexuella handlingar, trots att barnet inte aktivt medverkar vid gärningen. Brottsrubriceringen skulle vara utnyttjande av barn för sexuell posering.

  En man åtalades för bl.a. utnyttjande av barn för sexuell posering för att ha genomfört sexuella handlingar med en åttaårig flicka samtidigt som han filmade henne. För ansvar för utnyttjande av barn för sexuell posering krävs att någon främjar eller utnyttjar att ett barn under 15 år utför eller medverkar i en sexuell posering. Hovrätten ogillade åtalet för utnyttjande av barn för sexuell posering. Enligt hovrätten innebär bestämmelsen om utnyttjande av barn för sexuell posering att det måste krävas någon form av eget deltagande från barnets sida för att det ska kunna bli fråga om att medverka i en posering. Eftersom det enbart var den tilltalade som hade vidrört målsägandens könsorgan och målsäganden inte själv gjort någonting som kunde tolkas som att hon utförde en sexuell posering eller på något sätt medverkade i en sådan handling kunde den tilltalade inte dömas för utnyttjande av barn för sexuell posering. Den tilltalade var också åtalad för andra sexualbrott mot barnet och dömdes för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott till fängelse i åtta år. Riksåklagaren har i dag överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkat att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och döma den tilltalade även för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i sex fall. Den fråga i målet som riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva är om det är straffbart som utnyttjande av barn för sexuell posering att utsätta ett barn för sexuella handlingar och samtidigt dokumentera detta även om barnet inte aktivt medverkar vid gärningen. Enligt riksåklagaren är rättsläget oklart när det gäller om gärningar av samma slag som denna kan bestraffas som utnyttjande av barn för sexuell posering. Riksåklagaren menar att en prövning av överklagandet skulle vara av stor vikt för ledning av rättstillämpningen. Länk till överklagandet   Kontakt Byråchef Hedvig Trost, 010-562 50 26   Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den 23 januari 2019 sköts en person till döds och tre personer skottskadades i stadsdelen Ersboda i Umeå. I dag väcks åtal mot en 30-årig man misstänkt för mord och försök till mord. Åklagaren är tillgänglig för media klockan 11.30-14

  Utredningen har pågått sedan januari 2019. Åtalet gör gällande att två grupperingar träffats på en parkeringsplats i bostadsområde på Ersboda i Umeå vid klockan 22.30-tiden den 23 januari 2019. – Den misstänkte har beväpnat sig med en pistol. Mitt påstående är att han har varit på plats för att utgöra ett skydd för den ena grupperingen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg som lett förundersökningen. Minst åtta skott avlossades på platsen. Allt tyder på att skotten avlossades från ett och samma vapen. Fyra personer i den ena grupperingen skottskadades. En av personerna avled av skottskadorna. Ett stort antal förhör har hållits. En del av bevisningen i målet utgörs av vittnesuppgifter kombinerat med teknisk bevisning. Den tekniska bevisningen består bland annat av handskar som kan kopplas till skjutningen genom platsen de hittades på samt genom tändsatspartiklar och till den misstänkte genom DNA. Förhandlingen är beräknad att påbörjas den 1 oktober 2019 i Umeå tingsrätt. Den misstänkte mannen förnekar brott. Målnummer i Umeå tingsrätt: B 247-19   Kontakt Kammaråklagare Andreas Nyberg, Åklagarkammaren i Umeå, 010-562 64 98. Åklagaren är tillgänglig för media klockan 11.30-14 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Rättegång om polisskott avslutas

  Måndag 16 september avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt i det mål där en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad i augusti 2018. Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media på plats i Stockholms tingsrätt efter huvudförhandlingens avslutande.

  Läs mer

  Måndag 16 september avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt i det mål där en 20-årig man sköts till döds i Stockholms innerstad i augusti 2018. Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media på plats i Stockholms tingsrätt efter huvudförhandlingens avslutande.

  Målnummer i Stockholm tingsrätt: B 10655-18. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagare har begärt en person häktad på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet på Sergels väg i Malmö den 26 augusti.

  Rubriceringarna är medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord samt grovt vapenbrott. Förundersökningsledare är chefsåklagare Pär Andersson. Uppdatering: Häktningsförhandlingen startar kl 13.30 i Rättscentrum, Malmö. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8001-19. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Tisdag den 24 september inleds huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt där 16 personer är åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Åklagaren är tillgänglig efter förhandlingens första och sista dag.

  Den 30 september 2017 hölls flera demonstrationer i Göteborg. En grupp personer med koppling till nordiska motståndsrörelsen var kvar på platsen efter demonstrationen och är nu misstänkta för brott. Sju personer är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp. Målnummer i Göteborgs tingsrätt B 3046-18 Förhandlingsdagar: 24-27/9, 30/9, 1/10, 7-9/10. Kontakt Kammaråklagarna Jonas Martinsson och Viktor Törneke är tillgängliga för media på plats i tingsrätten efter att första och sista förhandlingsdag är avslutade. Innan dess är åklagarna inte tillgängliga för media.               Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden