Aktuella pressmeddelanden

 • Dom i mål om mordförsök på tre poliser i Alingsås

  Tingsrätten meddelar i dag onsdag 29 november kl. 14 dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för att ha avlossat skott från ett automatvapen mot en polispatrull den 18 april i år. Åklagarna är tillgängliga på telefon när dom meddelats.

  Läs mer

  Tingsrätten meddelar i dag onsdag 29 november kl. 14 dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för att ha avlossat skott från ett automatvapen mot en polispatrull den 18 april i år. Åklagarna är tillgängliga på telefon när dom meddelats.

  Mannen är även åtalad för synnerligen grovt vapenbrott och mordbrand. Målnummer i Alingsås tingsrätt: B 742-23. Pressmeddelande vid åtal Kontakt Åklagarna är tillgängliga för media idag kl. 14.15-15 i dag. Andreas Lennartsson, senior åklagare och förundersökningsledare, 010-562 74 96. Malin Knoop, assistentåklagare, 010-562 64 09. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagare har i dag väckt åtal i Solna tingsrätt mot åtta män för medverkan på olika sätt till mordförsök och en sprängning i Hässelby den 16 mars i år, samt för ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars i år. Åklagarna är tillgängliga för media.

  De åtalade var vid tiden för gärningarna mellan 17 och 29 år gamla. Utöver ovanstående brottsrubriceringar omfattar dagens åtal även grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter beslag i Upplands Väsby i mars, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april i år. – I Hässelby har sprängningen riktats mot ett hus där en person som är anhörig till en aktör i Foxtrotnätverket bodde. Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig, säger senior åklagare Alexandra Bittner. De personer som nu åtalas är: Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningarna): Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i Årsta) Man, 23 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (9 mars i Årsta) Man, 22 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (16 mars i Hässelby) och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under mars i Upplands Väsby) Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningen): Åtalas för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (den 9 mars i Årsta) Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under februari och mars i Bålsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott (5 april i Bålsta) Man, 29 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta) Man, 24 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta) Huvudförhandling inleds den 12 december och beräknas pågå i 16 dagar. Målnummer i Solna tingsrätt: B 2519-23 Kontakt Seniora åklagare Alexandra Bittner och Marina Ivic är tillgängliga för media i dag kl. 13–14 på 010-562 57 19 respektive 010-562 56 19. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Fem åtalas för grovt vapenbrott i Stora Höga, Stenungsund

  Åklagaren har i dag väckt åtal mot fem unga män mellan 17 och 20 år för skjutningen i Stora Höga i april i år. Alla fem är åtalade för grovt vapenbrott. Fyra av dem är även åtalade för grov skadegörelse. Åklagaren är tillgänglig i dag på förmiddagen.

  Läs mer

  Åklagaren har i dag väckt åtal mot fem unga män mellan 17 och 20 år för skjutningen i Stora Höga i april i år. Alla fem är åtalade för grovt vapenbrott. Fyra av dem är även åtalade för grov skadegörelse. Åklagaren är tillgänglig i dag på förmiddagen.

  Männen misstänks för att ha skjutit med automatvapen mot en bilfirma i Stora Höga tidigt på morgonen den 24 april. Byggnaden och två bilar fick skador. Två dagar senare greps tre av dem. Nu är fyra häktade och en misstänkt är på fri fot. En vecka efter skjutningen den 24 april, besköts bilfirman i Stora Höga ytterligare en gång. Den händelsen utreds fortfarande och är inte del av den stämningsansökan som nu lämnats in. Målnummer i Uddevalla tingsrätt: B 1939-22. Kontakt Senior åklagare Marie Andersson är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 10-11, 010-562 64 97. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Vilka beslut fattar en åklagare under en förundersökning? Varför kan inte åklagaren alltid bekräfta eller dementera en specifik uppgift? Och vilken bevisning kan vara avgörande? Välkommen på medieseminarium där två åklagare berättar hur de arbetar.

  En 18-årig kvinna mördades i en husbil i Höör 2021. Gärningspersonen var en bekant till kvinnan och han grävde ner kroppen i sin trädgård. Mannen dömdes till 18 års fängelse. Åklagaren berättar på seminariet om hur den tekniska bevisningen ledde till att platsen för mordet kunde identifieras och varför han inte gick med på att gärningsmannen skulle få strafflindring. En kvinna påträffades kraftigt nedkyld på en åker en decembermorgon i Malmö. Två män anhölls varav den ena senare åtalades och dömdes för att ha släpat kvinnan efter en traktor och lämnat henne i leran. Inledningsvis kunde inte åklagaren lämna uppgifter till media som efterfrågades. Varför inte? Hur bedrevs utredningen i olika skeenden och vad var det som slutligen avgjorde målet? Onsdag den 6 december kl. 14.30 är du som är journalist välkommen på medieseminarium där åklagarna berättar och du får möjlighet att ställa frågor. Vi bjuder på fika. Tid Onsdag 6 december kl. 14.30-16.00. Plats Elite Plaza Hotel, Gustav Adolfs torg 49, Malmö. Medverkande Pia Björnsson, senior åklagare vid Malmö åklagarkammare. Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare. Anmälan Anmäl dig senast den 29 november till [email protected]. Medtag presslegitimation eller liknande handling. Antalet platser är begränsat och Åklagarmyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga plaster mellan dem som har anmält sig. Seminariet ges på plats, ingen digital utsändning. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • På onsdag den 29 november kl. 10 meddelar Uppsala tingsrätt dom i ett ärende där fem personer åtalats för mord på en 26-årig man som i våras hittades död i Hjälstavikens naturreservat. Åklagarna är tillgängliga för media när dom har meddelats.

  Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 2770-23. Pressmeddelande vid åtal den 25 september 2023. Kontakt Senior åklagare Lina Elfwing och senior åklagare Moa Blomqvist är tillgängliga för media på telefon onsdag den 29 november kl. 12–13 på 010-562 70 52 respektive 010-562 51 91. Åklagarna är även tillgängliga för kortare fysiska intervjuer. Om du önskar en fysisk intervju, kontakta [email protected]. Telefonintervjuer behöver inte bokas. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagaren har i dag överklagat Stockholms tingsrätts dom från i förra veckan där domstolen meddelade påföljdseftergift för en man som dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten.

  – Rättens ordförande och en av nämndemännen var skiljaktiga och ville döma mannen till dagsböter. Jag delar de skiljaktigas bedömning och anser att det saknas förutsättningar att meddela påföljdseftergift. Min bedömning är därför att det finns skäl att överklaga domen, säger extra åklagare Julia Gustafsson. Tingsrättens målnummer: B 4628-23. Kontakt Åklagare Julia Gustafsson är upptagen med andra arbetsuppgifter och är därför enbart tillgänglig för eventuella frågor på telefon kl. 10.30–11.30 i morgon tisdag. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • I dag den 27 november kl. 11 meddelar Svea hovrätt dom i det ärende där en 15-årig pojke står åtalad för mord på en jämnårig pojke i Hammarby sjöstad i Stockholm den 26 maj.

  Den 15-årige pojken dömdes i Stockholms tingsrätt för mord och ringa narkotikabrott till sluten ungdomsvård i två år. Tingsrättens dom från den 8 september överklagades och nu kommer hovrättens dom. Målnummer i Svea hovrätt: B 11430-23. Kontakt Senior åklagare Rolla Akkache är tillgänglig för media i dag kl. 11.30–12.15 på 010-562 59 54. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Nio begärs häktade misstänkta för narkotikabrott

  Åklagaren har lämnat in häktningsframställningar i Vänersborgs tingsrätt mot nio personer efter tillslag i Västsverige onsdag den 22 november. Vid tillslagen togs stora mängder narkotika i beslag. Åklagaren är tillgänglig för media efter att sista häktningsförhandlingen är avslutad på söndag.

  Läs mer

  Åklagaren har lämnat in häktningsframställningar i Vänersborgs tingsrätt mot nio personer efter tillslag i Västsverige onsdag den 22 november. Vid tillslagen togs stora mängder narkotika i beslag. Åklagaren är tillgänglig för media efter att sista häktningsförhandlingen är avslutad på söndag.

  Brottsrubriceringarna är synnerligen grovt narkotikabrott, medhjälp till detsamma och grovt narkotikabrott. Häktningsförhandlingarna i kommer att hållas av jourdomstol i Uddevalla på söndag med start kl. 9. Tingsrättens målnummer: B 5154-23. Åklagarmyndighetens presstjänst har inte tillgång till några handlingar i ärendet. Kontakt Senior åklagare Stefan Lind är tillgänglig för korta kommentarer på 010-562 70 65 från kl. 17 i morgon söndag. Innan dess har han inte möjlighet att vara tillgänglig för media. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Stockholms tingsrätt har meddelat påföljdseftergift i ett ärende om ohörsamhet mot ordningsmakten.

  En man dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten för att han vägrade flytta på sig från en trafikerad väg när polisen begärde det. Tingsrätten har meddelat påföljdseftergift, vilket innebär att mannen inte får något straff. Åklagaren har ännu inte beslutat om hon ska överklaga eller inte. Tingsrättens målnummer: B 4628-23. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Förundersökning om olovlig kårverksamhet läggs ner

  Den 6 februari 2023 hämtades två personer till förhör där de delgavs misstanke om olovlig kårverksamhet. En av personerna var anhållen under en kortare tid och frigavs därefter. I dag har åklagaren lagt ned förundersökningen eftersom brott inte kan styrkas.

  Läs mer

  Den 6 februari 2023 hämtades två personer till förhör där de delgavs misstanke om olovlig kårverksamhet. En av personerna var anhållen under en kortare tid och frigavs därefter. I dag har åklagaren lagt ned förundersökningen eftersom brott inte kan styrkas.

  Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >