Åklagarmyndighetens

Pressinbjudan: Pressträff när åklagare fattar beslut i överprövningsärende om operationer

2018-12-07
Tisdag den 11 december håller åklagaren pressträff om överprövningen som rör en kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

Kirurgen var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013.

Förundersökningen lades ned den 12 oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till två andra målsägande som numera är avlidna, begärde ärendet överprövat. Utvecklingscentrum Göteborg inledde i december 2017 en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

Den 11 december fattar överåklagare Mikael Björk beslut i ärendet.

Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och att förundersökningen återupptas.  

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum tisdag den 11 december klockan 11, på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig till [email protected] senast måndag den 10 december kl. 16.

Medverkar gör överåklagare Mikael Björk.

Tillfälle för intervju med åklagaren kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagaren kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna.

Engelsk tolk kommer att finnas tillgänglig vid efterföljande intervjuer för att tolka från engelska till svenska och vice versa.

Välkommen med din anmälan.

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Med anledning av uppgifter om en riksdagsledamots folkbokföring och ersättningar för resor och dubbla bostäder har åklagare beslutat att öppna en förutredning.

  Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har i dag beslutat att inom ramen för en så kallad förutredning bl.a. hämta in uppgifter om ledamotens rese- och hyresersättningar från riksdagen för en bedömning av hur de förhåller sig till gällande regelverk. Därefter kommer han att ta ställning till om förundersökning ska inledas. – Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor, säger Bengt Åsbäck. Åklagaren har ingen ytterligare information att lämna för närvarande. Fakta: förutredning och förundersökning En förutredning är en inledande utredning som ibland behöver genomföras för att åklagaren ska kunna fatta beslut om en förundersökning, dvs. brottsutredning, ska inledas eller inte. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Kommentar till dom efter bussolycka utanför Sveg

  Borås tingsrätt har i dag meddelat dom i ärendet där en busschaufför är misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Chefsåklagare Stefan Ekeroth har följande kommentar till domen:

  Läs mer

  Borås tingsrätt har i dag meddelat dom i ärendet där en busschaufför är misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Chefsåklagare Stefan Ekeroth har följande kommentar till domen:

  - Jag kan konstatera att tingsrätten ogillat åtalet i dess helhet och frikänt den tilltalade. Det är fråga om en omfattande dom och ett mycket omfattande utredningsmaterial. Vi kommer nu att gå igenom domen noggrant och ta ställning till om vi ska överklaga till hovrätten eller inte, säger Stefan Ekeroth, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Östersund. Målnummer i Borås tingsrätt: B 2412-18. När beslut har fattats i överklagandefrågan kommer det att kommuniceras i ett pressmeddelande. Kontakt Åklagaren som var förundersökningsledare i ärendet har slutat sin tjänst på Åklagarmyndigheten. Istället finns chefsåklagare Stefan Ekeroth på Åklagarkammaren i Östersund tillgänglig för media kl. 12-13 i dag onsdag den 17 april, 010-562 67 68.

  Läs mer
 • Det blir inget åtal i dag i ärendet där en man är misstänkt för grov våldtäkt på en flicka i Billdal utanför Göteborg 1995. Försvararen har begärt kompletteringar.

  Den misstänkta mannens försvarare har begärt att förundersökningen kompletteras. Det går för närvarande inte att bedöma när åtal kan väckas. Mer information lämnas när det är möjligt.

  Läs mer
 • Åklagarmyndigheten byter leverantör för utskick av pressmeddelanden. Du behöver därför sätta upp dig på listan hos den nya leverantören ViaTT för att fortsätta få våra pressmeddelanden.

  Alla pressmeddelanden från Åklagarmyndigheten kommer från och med den 29 april att göras genom ViaTT. Fram till och med att bytet sker kommer pressmeddelandena skickas ut via Cision, precis som tidigare. Alla prenumeranter som sedan tidigare finns uppsatta på listan där får Åklagarmyndighetens pressmeddelande som vanligt fram till den 29 april. Sätt upp dig på utskickslistan här. (https://via.tt.se/pressrum/aklagarmyndigheten?publisherId=3235540&subscribe) Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Häktning hävd

  Åklagaren har idag hävt häktningen av den person som är misstänkt för ett mord i Smedjebacken den 7 april.

  Läs mer

  Åklagaren har idag hävt häktningen av den person som är misstänkt för ett mord i Smedjebacken den 7 april.

  Personen häktades den 10 april som skäligen misstänkt för ett mord och en grov stöld. Sannolika skäl, dvs. den högre misstankegraden, skulle anmälas till rätten senast den 17 april. – Bevisläget har inte förstärkts under utredningens gång. Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Av det preliminära utlåtandet från rättsläkare framgår att den avlidnes skador troligen har orsakats genom fall och inte av våld från en annan person, säger kammaråklagare Ludmila Pronko som ansvarar för utredningen. Förundersökningen mot den misstänkte om mord och grov stöld pågår i väntan på den slutliga obduktionsrapporten och andra utredningsåtgärder.

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden