Åklagarmyndighetens

En person anhållen för terroristbrott

2017-04-08
Vice chefsåklagare Hans Ihrman har anhållit en person på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Personen anhölls cirka kl. 2 natten till lördag. Senast klockan 12 tisdag den 11 april ska åklagaren fatta beslut om personen ska begäras häktad eller inte. En begäran om offentlig försvarare kommer att lämnas in till jourdomare under lördagens förmiddag. Personen greps under fredagkvällen.

Någon ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Mer information lämnas när det är möjligt.

Fakta

Vad är terroristbrott? Länk till Svensk författningssamling.

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Den 1 juli 2018 fick Sverige en ny sexualbrottslag. I den nya lagstiftningen är frivillighet utgångspunkten, dvs. finns det inte samtycke till sex så är det olagligt. Dessutom har det införts ett nytt brott: oaktsam våldtäkt.

  Vad innebär den nya lagen för åklagarnas arbete och hur jobbar åklagarna med den? På seminariet redogör vi för hur lagstiftningen har förändrats och vi går igenom begrepp som används. Seminariet riktas främst till journalister, ledarskribenter och krönikörer som bevakar rättsområdet. Det här är ett kunskapshöjande seminarium för media där vi med hjälp av avslutade ärenden ger exempel och beskriver hur arbetet går till. Pågående förundersökningar kommer inte att diskuteras eller kommenteras. Medverkande  Kammaråklagare Debika Ray Berghog Kammaråklagare Christina Voigt Tid och plats  Torsdag 7 mars kl. 9 – 11. Kaffe och macka finns från 8.45. Åklagarmyndighetens huvudkontor, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr. Anmälan  Hör gärna av dig till pressansvarig Annika Collin om du har frågor om seminariet, 010-562 50 15. Anmälan görs till [email protected] Senast fredag den 1 mars vill vi att du anmäler dig. Begränsat antal platser.

  Läs mer
 • Rättegång med misstänkt läkare i slutskedet

  Pläderingarna om ansvarsfrågan är avslutade i Stockholms tingsrätt i det ärende där en läkare är åtalad misstänkt för sexualbrott mot barn. Drygt 50 barn och 18 vuxna är målsägande i ärendet. Efter avslutad förhandling, planerad till omkring den 20 mars är åklagaren tillgänglig för media.

  Läs mer

  Pläderingarna om ansvarsfrågan är avslutade i Stockholms tingsrätt i det ärende där en läkare är åtalad misstänkt för sexualbrott mot barn. Drygt 50 barn och 18 vuxna är målsägande i ärendet. Efter avslutad förhandling, planerad till omkring den 20 mars är åklagaren tillgänglig för media.

  Rätten har nu beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt rättegångsbalkens regler ska den rättspsykiatriska undersökningen vara klar inom fyra veckor. Det betyder att fortsatt huvudförhandling kommer att hållas omkring den 20 mars. För närmare information om exakt tid hänvisas till Stockholms tingsrätt. Först vid den fortsatta huvudförhandlingen kommer åklagaren att framställa sitt yrkande om påföljd. Därefter kommer tingsrätten att avsluta förhandlingen. Efter den sista förhandlingsdagen kommer åklagaren kommentera ärendet. Dessförinnan lämnas inte några kommentarer. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 17003-17. Kontakt Runt den 20 mars, när Stockholms tingsrätt enligt förhandlingsplanen har den sista förhandlingsdagen, kommer åklagaren att vara tillgänglig på plats i tingsrätten direkt efter avslutad förhandling.  

  Läs mer
 • Vice chefsåklagare Hans Ihrman kommenterar utredningen om misstänkt brott i samband med ett möte som Sveriges ambassadör i Kina haft i Stockholm.

  Efter att en brottsanmälan upprättats av Säkerhetspolisen den 8 februari beslutade åklagaren att inleda förundersökning i ärendet den 14 februari. Beslutet att inleda förundersökning föregicks av ett beslut av åklagaren den 8 februari om en så kallad förutredning. En förutredning innebär att en begränsad utredningsåtgärd genomförs i syfte att komplettera uppgifterna i brottsanmälan. Dessa uppgifter har därefter legat till grund för åklagarens beslut om att en förundersökning ska inledas. Den upprättade brottsanmälan avsåg misstanke om trolöshet vid förhandling med främmande makt, enligt brottsbalkens 19 kap. 3 §, men rubricerades istället som egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, enligt brottsbalkens 19 kap. 4 § i samband med beslutet om förundersökning. Nu fortsätter utredningen. – Jag kan inte kommentera vilka utredningsåtgärder som ska genomföras av Säkerhetspolisen med hänsyn till vår målsättning att säkerställa en ändamålsenlig brottsutredning. Ingen person är delgiven misstanke om brott, säger Hans Ihrman. Åklagaren har i nuläget inget utrymme för att lämna ytterligare kommentarer eller intervjuer, utan återkommer om utredningsläget förändras på något avgörande sätt. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Göteborgs tingsrätt meddelar i dag dom kl 11 i ett uppmärksammat mål om misstänkt brott mot luftfartslagen. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon från kl 13 i dag.

  Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 12206-18. Kontakt Kammaråklagare James von Reis 010-562 70 72 Presstjänsten 010-562 50 20 Läs mer: Pressmeddelande vid åtals väckande, 2018-10-19  (https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/?newsId=56D6482DF8C0D99C)

  Läs mer
 • Åklagaren har begärt den person som greps den 13 februari misstänkt för mord i Märsta häktad. Häktningsförhandlingen sker i dag, fredag 15 februari kl 13.00 i Attunda tingsrätt.

  Uppdatering kl. 15.10: Domstolen beslutade att häkta personen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska vara väckt senast 1 mars. Målnummer i Attunda tingsrätt: B 1554-19 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden