Åklagarmyndighetens

Åtal för brott mot upphovsrättslagen under genuskonferens

2017-09-26
I dag har åtal väckts vid Patent- och marknadsdomstolen gällande brott mot upphovsrättslagen i samband med en föreläsning under den nationella konferensen för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016.

Åtalet gäller användande av en magisteruppsats i samband med en föreläsning vid Linköpings universitet i november 2016. Brotten har enligt åtalet bestått i exemplarframställning i en powerpointpresentation och offentligt framförande av delar av uppsatsen. Användandet har skett olovligen och utan att författaren till uppsatsen angetts som upphovsman.

Åklagaren kommer också att föra talan om skadestånd med anledning av brottet.

Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse upp till två år.

- Vid en fällande dom är min uppfattning att påföljden bör bli böter, säger kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, som lett förundersökningen.

Patent- och marknadsdomstolens målnummer: B 7143-17

Kontakt:

Kammaråklagare Anna Ginner är tillgänglig på telefon i dag fram till klockan 16.00, telefon 010-562 57 61

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

  • Anmälan om misstänkt föremål hos åklagare

    2018-02-15 En åklagare i Bälinge utanför Uppsala har anmält ett misstänkt föremål i anslutning till dennes bostad. Polisen och nationella bombskyddet har kommit till platsen för att ta hand om och undersöka det misstänkta föremålet.

  • Åtal väckt i mordärende i Mantorp

    2018-02-13 Kammaråklagare Helene Gestrin har i dag tisdag 13 februari väckt åtal mot en 24-årig man misstänkt för ett dubbelmord i Mantorp i juni 2017. Han är även åtalad för bedrägeri. Den misstänkta mannen nekar till brott.

  • Man åtalad för flera sexualbrott mot tre flickor

    2018-02-13 Kammaråklagare Emelie Beillon har i dag väckt åtal mot en 19-årig man i Vänersborg som är misstänkt för våldtäkt mot barn, misshandel, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Åklagaren finns tillgänglig för media i eftermiddag.

  • Läs mer