Micael Sundqvist, it-säkerhetsspecialist

Micael Sundqvist

Hur är det att arbeta som it-säkerhetsspecialist i en värld full av intrång, sabotage och skadlig kod?

– Det är ett spännande jobb och det finns alltid något att göra! Det handlar mycket om att ha relevanta skydd på plats och en bra så kallad it-hygien. I rollen som it-säkerhetsspecialist på myndigheten så arbetar jag aktivt med skydd på många olika nivåer. I mitt arbete möter jag många utmaningar som kräver en hög nivå av problemlösning och en bred kunskap inom många områden.

Vilka personliga egenskaper behöver man för att passa i din roll?

– Jag skulle nog säga att du behöver vara bra på flera saker. Förmåga till analytiskt tänkande är väldigt viktigt i mitt jobb men dessutom att våga ifrågasätta, vara drivande, ansvarstagande och kreativ.

På vilket sätt skulle du beskriva it-säkerhetsarbetet på Åklagarmyndigheten?

– Ska jag beskriva det med några korta ord så blir det: viktigt, proaktivt, varierande, praktiskt och lärorikt. Det lite längre svaret blir att det är ett viktigt och varierande arbete där vi lägger mycket av tiden på praktiska arbetsuppgifter, som till största delen är proaktiva. Sedan är det bara en bonus att arbetet är lärorikt och är motiverande när man kan se resultatet också.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

– Det varierar väldigt mycket hur mina dagar ser ut så att beskriva en normal dag är svårt. Jag arbetar till stor del praktiskt med tekniken och har it-säkerhetstänket med mig konstant, oavsett vilken uppgiften för dagen är. Det gäller att kunna ha flera trådar igång samtidigt då man både är ett tekniskt stöd för andra och driver på sina egna uppgifter i såväl förvaltningsarbete som projekt samtidigt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Roligast är nog mångsidigheten. Jag kan hitta de områden jag trivs bäst med samtidigt som jag vet att mitt jobb dessutom bidrar till att förenkla för både kollegor och slutanvändare.

Hur ser möjligheten ut för dig att arbeta hemifrån?

– Jag arbetar en hel del hemifrån och åker till kontoret när jag anser att det behövs eller när det är mer effektivt i möten. Ibland vill man ju var social med sina arbetskamrater på kontoret också. Jag trivs jättebra med att kunna jobba hemifrån, det skapar en bra balans mellan fritid och arbete och minskar stressen, säger Micael Sundqvist.

Skulle du rekommendera andra som brinner för it-säkerhetsfrågor eller it generellt att arbeta på Åklagarmyndigheten?

– Ja, det skulle jag definitivt! Vi är en it-avdelning där det inte finns några långa och sega beslutsvägar alls. It-säkerhetsarbetet har mandat på myndigheten och vi kan förändra sådant som vi märker inte fungerar eller som inte är säkert. Är du en flexibel, noggrann person med båda teknik-fötterna på jorden som söker ett utmanande och spännande arbete, så kommer du att stormtrivas hos oss.

Fotograf: Per Groth

(Intervjun gjordes i november 2022)

 

Läs också intervjuerna med Annika Hansell, enhetschef och med Martin Hahn, drifttekniker.

Läs mer om att jobba på it-avdelningen.