Uppskattat medieseminarium i Skövde

I slutet av november bjöd Åklagarkammaren i Skövde in den lokala mediekåren till ett medieseminarium. Syftet med seminariet var att bidra till ökad kunskap om hur åklagare arbetar och berätta om vilka överväganden åklagaren gör i kontakter med media.

Skylt Polisen och Åklagarkammaren i SkövdeEtt tiotal journalister var på plats för att lyssna och ställa frågor. Ett narkotikaärende med omfattande spaning och det uppmärksammade mordet på en flicka i Kinnekulle var utgångspunkter för diskussionerna.

– Journalisterna som var här uppskattade att få höra mer om vilka ställningstaganden vi gör efterhand i varje ärende och hur vi arbetar med media. Vi försöker att vara så tillgängliga vi kan och istället för att svara ”inga kommentarer” berätta varför vi ibland inte kan lämna så mycket information, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Hon berättade om ett uppmärksammat narkotikaärende där flera personer köpte en fastighet, för att odla stora mängder cannabis. Efter månader av spaning slog polisen till och hittade stora mängder narkotika som togs i beslag.

– En av de stora utmaningarna i ärendet handlade om förverkande av fastigheten och vi berättade hur vi numera aktivt arbetar för att förverka pengar, bilar, båtar och andra exklusiva prylar. Vårt fokus är inte hur stora mängder narkotika som tas i beslag. Det handlar om att ta ifrån brottslingarna deras värdefulla saker, säger Jenny.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och kammaråklagare Jenny Karlsson vid Åklagarkammaren i Skövde
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och kammaråklagare Jenny Karlsson.

 

Unik medieuppmärksamhet i mordärende belystes

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm var förundersökningsledare i utredningen om mordet på en flicka i Kinnekulle i juni 2015. Det var det mest medieuppmärksammade mord som Åklagarkammaren i Skövde någonsin haft.

– Den stora skillnaden med det ärendet var att media aldrig slutade ringa. När jag gick på lunch hade jag ibland 35 missade samtal på en dryg halvtimme, varav de allra flesta var från media. Vi gjorde vårt yttersta för att vara tillgängliga, eftersom trycket var så högt. Men det är klart, det var en unik situation med så många reportrar, säger Lars-Göran Wennerholm.

Prioriteringar

På medieseminariet förklarade Wennerholm också vad yppandeförbud innebär. Det användes till exempel i mordärendet i Kinnekulle. Flera frågor kom också upp om hur åklagare och polis prioriterar vissa ärenden framför andra och hur åklagarkammaren arbetar när medietrycket blir högt.

– Vi berättade hur snabbt vi i det här mordärendet fick analyssvaren från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och hur viktigt det var i det läget att inte gå ut med den informationen eftersom det hade kunnat skada utredningen, säger Lars-Göran.

Åklagarmyndigheten har tidigare arrangerat motsvarande medieseminarier även i bland annat Umeå, Västerås, Sundsvall och Stockholm.

Publicerad 2017-12-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

  Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

  Läs mer
 • Få beviljas resning

  Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

  Läs mer
 • Fler nyheter