Uppskattat medieseminarium i Skövde

I slutet av november bjöd Åklagarkammaren i Skövde in den lokala mediekåren till ett medieseminarium. Syftet med seminariet var att bidra till ökad kunskap om hur åklagare arbetar och berätta om vilka överväganden åklagaren gör i kontakter med media.

Skylt Polisen och Åklagarkammaren i SkövdeEtt tiotal journalister var på plats för att lyssna och ställa frågor. Ett narkotikaärende med omfattande spaning och det uppmärksammade mordet på en flicka i Kinnekulle var utgångspunkter för diskussionerna.

– Journalisterna som var här uppskattade att få höra mer om vilka ställningstaganden vi gör efterhand i varje ärende och hur vi arbetar med media. Vi försöker att vara så tillgängliga vi kan och istället för att svara ”inga kommentarer” berätta varför vi ibland inte kan lämna så mycket information, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Hon berättade om ett uppmärksammat narkotikaärende där flera personer köpte en fastighet, för att odla stora mängder cannabis. Efter månader av spaning slog polisen till och hittade stora mängder narkotika som togs i beslag.

– En av de stora utmaningarna i ärendet handlade om förverkande av fastigheten och vi berättade hur vi numera aktivt arbetar för att förverka pengar, bilar, båtar och andra exklusiva prylar. Vårt fokus är inte hur stora mängder narkotika som tas i beslag. Det handlar om att ta ifrån brottslingarna deras värdefulla saker, säger Jenny.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och kammaråklagare Jenny Karlsson vid Åklagarkammaren i Skövde
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och kammaråklagare Jenny Karlsson.

 

Unik medieuppmärksamhet i mordärende belystes

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm var förundersökningsledare i utredningen om mordet på en flicka i Kinnekulle i juni 2015. Det var det mest medieuppmärksammade mord som Åklagarkammaren i Skövde någonsin haft.

– Den stora skillnaden med det ärendet var att media aldrig slutade ringa. När jag gick på lunch hade jag ibland 35 missade samtal på en dryg halvtimme, varav de allra flesta var från media. Vi gjorde vårt yttersta för att vara tillgängliga, eftersom trycket var så högt. Men det är klart, det var en unik situation med så många reportrar, säger Lars-Göran Wennerholm.

Prioriteringar

På medieseminariet förklarade Wennerholm också vad yppandeförbud innebär. Det användes till exempel i mordärendet i Kinnekulle. Flera frågor kom också upp om hur åklagare och polis prioriterar vissa ärenden framför andra och hur åklagarkammaren arbetar när medietrycket blir högt.

– Vi berättade hur snabbt vi i det här mordärendet fick analyssvaren från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och hur viktigt det var i det läget att inte gå ut med den informationen eftersom det hade kunnat skada utredningen, säger Lars-Göran.

Åklagarmyndigheten har tidigare arrangerat motsvarande medieseminarier även i bland annat Umeå, Västerås, Sundsvall och Stockholm.

Publicerad 2017-12-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Åtal för sabotage mot blåljusverksamhet

  Den 1 januari i år blev det möjligt att väcka åtal för en ny brottsrubricering kallad sabotage mot blåljusverksamhet. Fram till och med juli månad hade åtal väckts av tio åklagarkammare på totalt 18 registrerade brottsmisstankar av den här typen.

  Läs mer
 • Digitalt riksåklagarmöte

  De årliga nordiska riksåklagarmötena brukar vara mycket uppskattade av deltagarna. Umgängestonen i Norden är informell, och länderna är tillräckligt lika varandra för att seminarier och diskussioner ska bli konstruktiva och givande för alla.

  Läs mer
 • Hovrätten frångick mängdresonemang i unik narkotikadom

  För första gången bedömer en hovrätt att ett narkotikabrott är synnerligen grovt trots att mängden cannabis som målet gäller inte är synnerligen stor. Egentligen går gränsen vid 250 kg för att det ska vara synnerligen grovt. I det här fallet kom hovrätten fram till att 45 kg cannabis hade odlats på fastigheten.

  Läs mer
 • Fler nyheter